Бањалучанин за двије године имао седам саобраћајки

Дарко Момић
Бањалучанин за двије године имао седам саобраћајки

БАЊАЛУКА - Саша Ћеркета из Бањалуке током прошле и ове године учествовао је својим аутомобилом у седам саобраћајних незгода, а двије саобраћајке имао је и током 2019. године и у свакој је учествовао у својству оштећеног.

Портпаролка Министарства унутрашњих послова РС Мирна Миљановић, наводећи иницијале, потврдила је ову информацију за “Глас Српске”.

- Обавјештавамо вас да је С. Ћ. из Бањалуке у 2019. години својим путничким моторним возилом учествовао у двије, а у прошлој години у шест саобраћајних незгода у својству оштећеног, док је исто лице у овој години учествовало у једној саобраћајној незгоди такође у својству оштећеног - навела је Миљановићева у одговору на наша питања.

Поред тога, подаци осигуравајућих кућа из ранијих година показују да је Ћеркета прави рекордер по броју саобраћајки у којима је имао статус оштећеног. Иако су осигуравајуће куће одбиле да нам дају званичне податке о броју одштетних захтјева и висини одштете коју је Ћеркета од њих наплатио, сазнајемо да је ријеч о неколико десетина саобраћајки и неколико десетина хиљада марака одштете.

Према нашим сазнањима, он је од 2001. до 2019. године само у “Дунав осигурању” као оштећеник пријавио је 12 штета, а у “Аура осигурању” од 2011. до краја 2020. године шест штета и на име тога му је из ове двије осигуравајуће куће исплаћено више од 40.000 КМ. У “Дрина осигурању” за саобраћајку из 2015. године исплаћено му је око 1.200 КМ, а у “Атос осигурању” које је у међувремено преузело “Граве осигурање” имао је двије штете током 2018. године и исплаћено му је око 5.500 КМ. У “Брчко-гас осигурању” преко адвоката је на име једног одштетног захтјева наплатио око 3.500 КМ. Већину саобраћајки Ћеркета је у посљедњих неколико година имао аутомобилом “пежо 508”.

Директори неколико осигуравајућих кућа кажу за наш лист да је, најблаже речено, чудно да једно лице учествује у толико саобраћајних несрећа и то стално у својству оштећеног.

- Огроман број људи вози по неколико деценија и никада нема саобраћајку, а тај човјек је прошле године имао шест. То је само по себи сумњиво, а поготово је чудно да ни у једној незгоди није крив, али тако кажу полицијски записници и ми смо обавезни да плаћамо одштету - објашњавају наши саговорници.

С друге стране, Ћеркета одбацује тврдње да је било шта починио незаконито и каже да он дневно као таксиста на точковима пређе 200 километара. На питање зар није чудно да учествује у толико великом броју саобраћајки, он каже да не види ништа спорно.

- Моја супруга је од јутрос превезла 1,7 километара, а ја већ 170 километара. С обзиром на то на какве ситуације свакодневно наилазим, могао бих дневно имати по шест саобраћајки, али немам само захваљујући томе што сам прибран и добар возач - каже Ћеркета.

Он додаје да ко год сматра да је урадио нешто незаконито може слободно да се обрати полицији и надлежним органима.

- Ја у ауту имам професионалну камеру која ми служи као доказ да нисам одговоран за саобраћајке у којима сам учествовао. Поред тога, кафанске приче да од осигурања наплаћујем нове, а уграђујем половне резерве дијелове, па да тако нешто зарађујем нису тачне, јер возим “пежо 508” за који је готово немогуће наћи половне дијелове - каже Ћеркета, истичући да сви знају да осигуравајуће куће све чине само да не исплате одштету.

Сарајево

Наши саговорници из осигуравајућих кућа кажу да се наплата осигурања у Сарајеву претворила у организовани бизнис, јер има на десетине возача који редовно учествују у саобраћајкама као оштећена страна.

- Наше колеге сумњају да су се криминалци у Сарајеву са крађе аутомобила преоријентисали на наплату осигурања. Учесници незгода који су криви за њих тврде да је до незгода долазило тако што им возач блицне и пушта да прођу тамо гдје он има предност, а онда када крену, крене и он и тако дође до удеса у којем они буду криви. Проблем је што је то немогуће доказати и осигурања су дужна да намире штету - кажу наши саговорници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана