Bањалучанин осумњичен да је обљубио двије дјевојчице

Небојша Томашевић
Bањалучанин осумњичен да је обљубио двије дјевојчице

БАЊАЛУКА - Драган Л. (44) из Бањалуке ухапшен је и притворен због сумње да је обљубио двије малољетнице, од којих је једна штићеница Дома за незбринуту дјецу "Рада Врањешевић", сазнаје "Глас Српске".

Њему је, након што је испитан у полицији и тужилаштву, бањалучки Окружни суд одредио једномјесечни притвор. Полиција и тужилаштво осумњиченог терете за кривична дјела обљуба над дјететом млађим од 15 година и полна злоупотреба дјетета старијег од 15 година.

Из Окружног суда у Бањалуци саопштено је да је Д. Л. одређен притвор због бојазни да ће утицати на свједоке, те сакрити и уништити доказе.

Према незваничним информацијама, случај је откривен након што је васпитач Дома за дјецу и омладину без родитељског старања "Рада Врањешевић" пријавио да се штићеница није на вријеме вратила у Дом.

- Позвао је полицију, а након интензивне потраге дјевојчица је пронађена у кући осумњиченог који је потом ухапшен. Даљом истрагом пронађена је још једна дјевојчица с којом је он наводно такође био. Та друга дјевојчица није штићеница Дома. Све указује да у овом случају није било присиле, али јесте искоришћавања психичке незрелости дјеце. Ипак, све се још истражује - казао је наш извор.

Директор Дома "Рада Врањешевић" Владимир Кајкут рекао је да су одмах реаговали након што се дјевојчица није вратила на вријеме у Дом.

- Дом је отвореног типа и када дијете мало закасни, прво га васпитачи потраже и углавном пронађу у околини. Пошто дјевојчице није било дуже од са­т, алармирали смо полицију - казао је Кајкут.

Појаснио је да су истражиоцима дали све податке о дјевојчици који су помогли у потрази.

- Сазнали смо да је с њом раније у друштву била још једна наша штићеница која се уредно вратила. Она нам је дала важне информације које су полицији и нашем васпитачу послужиле да лоцирају дјевојчицу. Пронађена је у једном стану са нама непознатим мушкарцем - казао је Кајкут.

Истакао је да су одмах дјевојчици пружили сваку могућу помоћ и она је пребачена у васпитну групу која је 24 часа под надзором васпитача.

- Дјевојчица је сада под заштитом и сталним надзором у Дому. Обављени су и одређени здравствени прегледи с циљем заштите. Обавијестили смо и старатеље, односно Центар за социјални рад одакле долази штићеница. Она је, иначе, узорна и с њом до сад нисмо имали никаквих проблема. Полиција даље води истрагу и са њом ћемо, као и до сада, сарађивати када год буде потребно - рекао је Кајкут.

Казне

Према Кривичном законику Републике Српске, ко изврши обљубу или с њом изједначену полну радњу над дјететом млађим од 15 година, биће кажњен казном затвора од двије до десет година. С обзиром на то да између осумњиченог и жртве постоји велики несразмјер у годинама, њему на терет стављају тежи облик кривичног дјела обљуба дјетета млађег од 15 година који предвиђа најмању казну од осам година затвора. За обљубу дјетета старијег од 15 година починилац може бити кажњен од двије до осам година затвора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана