Акција "Трансфер": Четири особе осумњичене да су фирме из Аустрије и Њемачке превариле за милионе КМ

Јелена Станић
Акција "Трансфер": Четири особе осумњичене да су фирме из Аустрије и Њемачке превариле за милионе КМ

САРАЈЕВО- Четири особе су ухапшене у акцији "Трансфер" због сумње да су за више милиона КМ превариле предузећа из Аустрије и Њемачке, сазнаје "Глас Српске" незванично.

У оквиру ове акције, припадници Агенције за истраге и заштиту (СИПА) претресли су фирме на пет локација у Сарајеву и Источном Сарајеву.

- Ова лица су осумњичена да су у договору и заједничком дјеловању са другим особама, као припадници организоване групе, незаконито посредством интернета прикупљала податке од правних особа и предузећа са подручја Аустрије и Њемачке - саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Након тога су у БиХ фалсификовали налоге за плаћање, које су достављали банкама у Аустрији и Њемачкој, те тако незаконито исходовали уплате и трансфере новчаних средстава са рачуна правних особа из ове двије земље, на рачуне припадника организоване групе људи који су, ради извршења кривичних дјела, за ту намјену отворили рачуне у Хрватској и БиХ, а након уплата подизали новац и задржавали за себе.

Они су осумњичени за кривична дјела удруживање ради чињења кривичних дјела, неовлаштени приступ систему и мрежи електронске обраде података, превара, фалсификовање исправе, прање новца.


Тужилаштво БиХ који поступа у предмету, заједно са својим тимом, у сталном је контакту и комуникацији са колегама из Хрватске, Аустрије и Њемачке, а ради документовања и кривичног процесуирања починилаца ових кривичних дјела, истиче се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана