Срушио се хеликоптер Оружаних снага БиХ

Небојшa Томaшевић
Срушио се хеликоптер Оружаних снага БиХ

Илијaш - Војни хеликоптер Оружаних снага БиХ “УХ1Х” срушио се током редовне обуке јуче око осам часова у мјесту Љубинићи код Илијаша, а три члана посаде лакше су повријеђена.

Повријеђени члан посаде Е. М. (44) превезен је у Универзитетски клинички центар болнице “Кошево” у Сарајеву.

Портпарол ове болнице Биљана Јандрић је казала да је он задобио лакше повреде и да је пуштен кући. Другој двојици чланова посаде помоћ је указала Служба хитне помоћи и они такође нису задржавани на лијечењу.

Повријеђени Е. М. је имао контузије слабинског дијела кичме, прописана му је одговарајућа терапија, па је пуштен на кућно лијечење - казала је Јандрићева.

Из Министарства одбране БиХ је саопштено да се хеликоптер срушио из за сада неутврђених разлога. Потврдили су да се хеликоптер срушио током редовне обуке.

- Основана је комисија која ће утврдити шта је довело до пада хеликоптера. Комисија је на терену и више информација ће бити познато тек послије завршетка истраге. Сви који су се налазили у хеликоптеру су лакше повријеђени и пуштени су кући - рекли су јуче у Министарству одбране БиХ.

Замјеник министра одбране БиХ Мирко Околић казао је да ће више детаља о овом догађају бити познато послије прелиминарне истраге.

Замјеник начелника Заједничког штаба ОС БиХ Ризво Плех казао је да је посада хеликоптера имала редовну обуку ради увјежбавања рада у непредвиђеним ситуацијама. Казао је да не може да говори о узроку пада хеликоптера и техничком стању летјелица. Нагласио је да сви хеликоптери имају редовне и ригорозне прегледе.

Мјештанин Љубинића рибар Садик Салиховић казао је да је видио када је хеликоптер пао.

- Права је срећа да је хеликоптер пао на ливаду. Да је којим случајем пао само стотињак метара даље, срушио би се у насеље, а то би била катастрофа - рекао је Салиховић.
Други мјештани Љубинића казали су да су хеликоптери посљедњих дана често и ниско надлијетали овим подручјем, што су они и пријављивали полицијској станици.

Сабрија Питаревић из Љубинића рекла је да је прво чула снажан ударац, а затим видјела када се одломио дио хеликоптера који је пао у шуму.

- Чула сам хеликоптер док је летио високо. Одједном је нешто пукло. Видјела сам како дио хеликоптера лети изнад мене. Потрчала сам преко њиве, хеликоптер је већ био на земљи. Из њега у том тренутку нико није излазио. Имала сам утисак да ће се запалити. Послије неколико минута војници су изашли из хеликоптера - испричала је Сабрија Питаревић.

Несреће

У Министарству одбране БиХ јуче су казали да су осим ове у посљедњих неколико година имали само двије мање несреће хеликоптера, али да није било тежих посљедица.

У фебруару ове године хеликоптер ОС БиХ “МИ8” морао је принудно да слети због невремена у Буковици код Калиновика. У хеликоптеру је било 11 путника и нико није повријеђен. Слична ситуација се догодила и 2007. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана