19. Гласов сајам књиге: Издавачки подухватС поменица Младе Босне 1914 - 2014

Александра Маџар
19. Гласов сајам књиге: Издавачки подухватС поменица Младе Босне 1914 - 2014

Бањалука - Награда "Моштаница" за издавачки подухват 19. међународног "Гласовог" сајма књиге додијељена је Заводу за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево и Српском културном и просвјетном друштву "Просвјета" из Пала за књигу "Споменица Младе Босне 1914 - 2014" коју је приредио Војислав Максимовић.

Најбоље дјело савремене књижевности и ове године награђено је признањем "Липље", а награда је отишла у руке "Службеном гласнику" из Београда за "Ударац витешком чизмом" аутора Славена Радовановића.

Жири овогодишњег сајма одлучио је да награда "Гомионица" за најбољу књигу за дјецу буде додијељена Издавачкој кући "Креативни центар" из Београда за дјело Симеона Маринковића "Стилске игре".

Његовање српске традиције и православне духовности овјенчано је наградом "Ступље", која је припала групи аутора за књигу "Косово и Метохија, век важних догађаја".

Издавачи који су радили на овом пројекту су: АНУРС Бањалука, Завод за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево, Институт за савремену историју Београд и "Препород" д.о.о. из Брчког.

Предсједник жирија Мирко Вуковић и чланови Данијел Дојчиновић и Сања Мацура наглашавају да су се трудили да одлуку о наградама донесу праведно и истичу да је, осим награђених, било доста занимљивих и квалитетних дјела.

- Дјело овјенчано наградом "Моштаница" природно се препоручило за признање, а претходио му је дуготрајан и пасиониран рад. Ријеч је о хрестоматији разнородних текстова на 2.000 страница. У два тома описан је, између осталог, значај дјела младобосанаца, који представљају достојну споменицу - истакао је Вуковић.

"Ударац витешком чизмом" аутора Славена Радовановића, како је рекао, јасно је, чисто и дубоко дјело.

Награђени издавачи нису могли сакрити понос и одушевљење што су се ријечи и мисли исписане међу њиховим корицама нашле на листи најбољих.

- Искрено захваљујем "Гласу Српске" на указаном повјерењу. Поносни смо на награде и надамо се да ћемо их оправдати и идуће године на 20, јубиларном издању смотре писане ријечи. Честитам на организацији и квалитетном избору овогодишњих излагача - казао је директор Завода за уџбенике и наставна средства Републике Српске Раде Ристовић.

Ријечи хвале нису изостале ни за "Стилске игре" намијењене најмлађим читаоцима. Веома маштовито и раскошно издање намијењено је дјеци узраста од 12 до 15 година. За настанак овог дјела аутор је био инспирисан "Стилским вјежбама" Рејмона Кеноа.

Дјело "Косово и Метохија, век важних догађаја" показало је да је веома важно промовисати истину о вијеку значајних догађаја у јужној српској покрајини.

Врата "Гласовог" сајма, који се ове године одржава под мотом "Књига је јединствена, преносива магија...", биће отворена до понедјељка до 20 часова, до када сви посјетиоци могу да купе своје омиљене наслове по сниженим сајамским цијенама.

Промоција

Послије уручења награда посјетиоци су имали прилику да присуствују промоцији романа награђених на овогодишњем конкурсу за најбољи необјављени роман "Златна сова" Завода за уџбенике и наставна средства. О својим дјелима "Сатови у мајчиној соби", "Ноћ на Уни" и "Мраморна свадба" говорили су Тања Ступар-Трифуновић, Ранко Рисојевић и Горан Шаула.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана