Звуцима шофара обиљежена 5.782 јеврејска Нова година

Срна
Звуцима шофара обиљежена 5.782 јеврејска Нова година

ДОБОЈ - Предсједник Јеврејске општине у Добоју Данијел Атијас данас је дувањем у традиционалну трубу од рога овна - шофар обиљежио 5.782 јеврејску Нову годину - Рош Хашана.

Атијас је рекао новинарима да звук шофара подсјећа на плач и симболично треба да позове на покајање, јер Рош хашана на хебрејском језику дословно значи “глава године” и прославља се озбиљно, уз присјећање на гријехе и покајање.

Према његовим ријечима, на дан Рош хашане служе се јабуке са медом које симболизују слатку нову годину.

Он је појаснио да је овај дан означен као дан окупљања и дувања у трубе, а слављење овог празника као почетка Нове године има своје порекло у Талмуду јер је тамо овај дан сматран за празник рађања свијета.

“За Јевреја су важне двије основне ствари -жнемој чинити ништа лоше оно што не би желио да неко чини тебиж и жкад год немаш шта да радиш покушај да чиниш добра дјелаж”, навео је Атијас.

Секретар добојске Јеврејске заједнице Дарио Атијас најавио је за наредни период активности на оснаживању међурелигијског дијалога у Добоју.

Он је рекао да предстоје и радови на уређењу фасаде добојског Јеврејског културног центра и постављање спомен-плоче страдалим Јеврејима у Другом свјетском рату, те низ активности на очувању културне баштине и постојања Јевреја на овом подручју.

Атијас је рекао да јеврејска заједница у Добоју данас броји 45 чланова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана