Звоно звони за све мање ђака

Анита Јанковић-Речевић, дописници
Звоно звони за све мање ђака

Бањалука - Да је од колијевке до гроба најљепше ђачко доба потврдили су јуче осмијеси бројних ученика у Српској који нису крили узбуђење због почетка нове школске године, а посебно су били срећни првачићи који су у знак добродошлице дочекани пјесмом.

Школско звоно огласило је почетак наставе у свим школама и у клупе позвало око 129.000 основаца и средњошколаца, што је око 5.000 мање него лани.

Смијех, граја и разиграност испунила је бањалучку Основну школу “Бранко Ћопић” чији хол је био претијесан за све ђаке и њихове родитеље који су дошли на приредбу организовану у част 100 ђака првака. Док су се плес, пјесма и рецитације добродошлице редали, на лицима малишана помијешали су се срећа и збуњеност, а било је и оних који су пустили по коју сузу јер су морали да се одвоје од мајчиног крила. Најмлађи су у глас говорили стихове заклетве “данас, кад постајем ђак првак, дајем свима на знање да ћу учити вриједно и стећи поштовање. Слова, свеске и књиге, и сваки број и знак биће ми најдраже бриге и бићу узоран ђак”. Из свег гласа са својим вршњацима ове ријечи понављао је и  Урош Петровић који није скидао осмијех с лица јер је постао ђак првак. Посебно је био срећан што ће упознати нове другаре.

- Једва чекам да видим своју учионицу и добијем књиге из којих ћу учити слова и бројеве - рекао је Петровић.

Директорица ове школе Бранислава Пејашиновић истакла је да ће првачићи бити распоређени у четири одјељења, те да је управо због њих први дан школе посебан.

Смијеха, радости и среће није мањкало ни у приједорској ОШ “Петар Кочић” коју је поводом почетка нове школске године посјетила премијерка РС Жељка Цвијановић.

Она је изразила задовољство што је Влада у претходном периоду успијевала да сваке године улаже у образовање, санира и реконструише школе упркос кризним временима.

- Успјели смо да измиримо накнаде и обавезе према просвјетарима, а повећање њихових плата планирано је од 1. јануара идуће године - нагласила је Цвијановићева.

Министар просвјете и културе РС Дане Малешевић честитку ђацима и наставницима упутио је из највеће основношколске установе у РС, бањалучке школе “Бранко Радичевић” која је ове године уписала 220 првачића. Малешевић је истакао да би био срећан да је свака школа у РС, попут ове, пребукирана ђацима првацима, али да, нажалост, у 77 подручних одјељења није уписано ниједно дијете.

- То је забрињавајуће и алармантно, посебно што је 85 одјељења уписало једно дијете. У посљедње четири године дошло је до смањења броја ученика - рекао је Малешевић и додао да је настава почела у свим школама, те да је клупе сјело око 92.000 основаца и око 37.000 средњошколаца.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић обишао је ОШ “Јован Цвијић”, која је једна од 19 школа у Бањалуци обухваћених овогодишњим програмом обнове. Настава је са оптимизмом почела и у Рогатици гдје је уписано чак десет првачића више него лани, а еуфорија није изостала ни у Семберији гдје је у клупе сјело 946 првачића.

Честитке

Предсједник РС Милорад Додик честитао је почетак нове школске године свим ученицима у РС са жељом да им донесе нова знања, пријатељства и успјех.

- Наставићемо и даље да радимо на побољшању услова у којима наша дјеца усвајају нова знања - навео је Додик.

Почетак наставе ђацима је честитао и предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић истакавши да парламент чини све да донесе што боља законска рјешења за квалитетније и функционалније школство.

Возачи, опрез!

Министар саобраћаја и веза РС Неђо Трнинић посјетио је јуче ОШ “Мајка Кнежопољка” у Кнежици код Козарске Дубице гдје је озваничен почетак превентивне кампање “Возачи, школа је за нас, опрез је за вас”. Он је истакао да превентивне кампање и активности, чији је циљ заштита дјеце у саобраћају, дају резултате и да у овој години у саобраћајним несрећама није било погинулих млађих од 18 година. У МУП-у РС апеловали су на возаче да прилагоде брзину у близини школа и на путевима гдје се у већем броју крећу ученици.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана