Зубић: Измјеном правилника уређује се област сакупљања осталих шумских производа

Г.С.
Зубић: Измјеном правилника уређује се област сакупљања осталих шумских производа

БАЊАЛУКА - Помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Горан Зубић рекао је Срни да је измјенама правилника о сакупљању осталих шумских производа омогућено да физичка лица дневно могу да скупе два килограма ових производа, те истакао да је циљ уређење области у смислу заштите и очувања тог дијела шумског ресурса.

Он је навео да се у остале шумске производе убрајају гљиве, љековито и ароматично биље, шумско воће, сјеме, грмље, украсно биље, али и пужеви, глисте, те други мекушци и све што није конкретно дрвни производ или производ дивљих животиња.

"Разлог што је за физичка лица повећана количина прикупљених осталих шумских плодова јесте што смо увидјели да су потребе грађана веће, али и да стимулишемо становништво да се бави сакупљањем производа и да их користи за своје потребе", појаснио је Зубић.

Он је рекао да се измјене Правилника о условима кориштења и начину сакупљања осталих шумских производа у шумама и на шумским земљиштима у својини Републике Српске односе и на одређена организациона питања када је ријеч о комерцијалним сакупљачима.

"Прецизније је дефинисано на самом терену гдје се врши откуп од сакупљача према комерцијалним фирмама, а то је истовремено и мјесто гдје се пише отпремни исказ који издаје јавно предузеће шумарства, јер свака роба која излази из шуме треба да буде пропраћена одређеним отпремним исказом", објаснио је Зубић.

Он је напоменуо да је Министарство анализирало и какво је стање у окружењу када је ријеч о регулисању ове материје.

"У Србији, на примјер, уопште нема бесплатног сакупљања гљива или других плодова шумарства, него је утврђен цјеновник и сваки килограм се плаћа. Са друге стране, у Федерацији БиХ ова област није уређена, нити регулисана било чиме, тако да не постоји могућност сакупљања шумских плодова ни за властите потребе на легалан начин", навео је Зубић.

Он је додао да је у Хрватској ово питање ријешено тако што се пишу дозволе физичким лицима која иду у шуму да сакупљају плодове за своје потребе.

"Све ово указује да смо ми флексибилнији према својим грађанима у смислу могућности сакупљања осталих шумских производа, али исто тако не можемо дозволити да се то ради у неограниченим количинама", рекао је Зубић.

Он је истакао да је циљ доношења Правилника првенствено било уређење области у смислу заштите и очувања тог дијела шумског ресурса, као и одређена контрола и евиденција над тим шта се износи из шуме.

У "Службеном гласнику Републике Српске" јуче је објављен Правилник о измјенама Правилника о условима кориштења и начину сакупљања осталих шумских производа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана