Жртве ратне тортуре могу се пријавити за накнаду у наредних пет година

Agencije
Жртве ратне тортуре могу се пријавити за накнаду у наредних пет година

БИЈЕЉИНА - Директор Фондације "Лара" у Бијељини Радмила Жигић истакла је данас да Закон о заштити жртава ратне тортуре Републике Српске, усвојен 2018. године, пружа могућност жртвама да се у наредних пет година пријаве да би оствариле финансијску накнаду за преживљено сексуално насиље у рату.

Она је на радионици о формирању мреже подршке за унапређење права и заштите лица која су преживјела сексуално насиље, истакла да је неопходно да се потенцијални корисници права по овом закону пријаве одјељењима општинске и градске борачко-инвалидске заштите и поднесу захтјев за остваривање овог права.

"Након пет година више неће имати могућност да приступе овим правима", рекла је Жигићева новинарима.

Она каже да је преживљено сексуално насиље траума са којом се тешко изборити сам, па је улога друштва, стручних служби и саме жртве, која је смогла снаге да говори о томе, од великог значаја.

"Велики број жена својим породицама чак никада није рекло шта им се догодило. Веома нас радује информација да ће и оне добити ово право", рекла је Жигићева.

Према њеним ријечима, све ово неопходно је да би у будућности била смањена стигматизација жртава сексуалног насиља.

Шеф Одсјека за управно-правне послове и социјалну заштиту корисника Одјељења за борачко-инвалидску и цивилну заштиту града Бијељина Жељка Грујичић каже да је Одјељење у Бијељини, од ступања на снагу овог закона, примило 40 захтјева, а за 13 лица је већ признат статус жртве насиља.

Према њеним ријечима, тренутно статус и право има осам корисника у граду, с тим што је једно лице тражило да прима помоћ по Закону о заштити цивилних жртава рата.

Мрежа подршке за регију Бијељина, односно градове Бијељина и Зворник, те општине Братунац, Осмаци, Сребреница, Лопаре и Угљевик континуирано се састаје од краја прошле године с циљем размјене информација, а у фокусу овог састанка је финализација текста Протокола о међусобној сарадњи институција и невладиних организација у пружању подршке жртвама ратне тортуре по основу Закона о заштити жртава ратне тортуре.

Шесточасовна радионица одржава се у хотелу "Дрина" у Бијељини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана