Знање стечено на Филипинима донијели у Српску

Анита Јанковић Речевић
Знање стечено на Филипинима донијели у Српску

БАЊАЛУКА - Агенција за високообразовање Републике Српске за двије године признала је 177 диплома стечених на иностраним факултетима, а поједини власници чија су звања нострификована студирали су у Јордану, Кини па чак и далекој Аустралији, Канади и Филипинима.

 У Центру за информисање и признавање страних високошколских квалификација, који дјелује при Агенције за високообразовање Републике Српске, кажу да су од септембра 2021. године, од када су надлежни за нострификацију факултетских диплома, до сада запримили 197 захтјева за признавање стране високошколске квалификације.

- До сада смо признали 177 страних високошколских диплома, а издали смо и три рјешења о одбијању. У два случаја смо захтјев одбили, јер у питању нису биле високошколске квалификације него облик стручног усавршавања, а трећи захтјев је одбијен, јер високошколска установа, која је издала квалификацију, није била призната као дио званичног система високог образовања државе у којој се налазила - рекла је виши стручни сарадник за признавање страних високошколских квалификација у Центру Јелена Марчић.

Она је истакла да признатих страних високошколских диплома има највише у области економије, права, медицинских и здравствених наука, као и природних наука и инжењерства и технологије.

- Највише захтјева за признавање имамо из Србије. Иако су дипломе из Србије признате у Српској по основу Споразума о узајамном признавању докумената у образовању и регулисању статусних питања ученика и студената, закон који регулише ту област у Српској оставио је могућност да се на захтјев власника дипломе може спровести поступак признавања, а у сврху приступа тржишту рада у ФБиХ, Брчко дистрикту или заједничким органима БиХ. Осим Србије највећи број захтјева за признавање долази из Аустрије, Италије и Русије и ријеч је углавном о нашим грађанима који су студирали у иностранству - додала је Марчићева за “Глас”.

Када су у питању државе изван европског континента, Марчићева каже да су у протекле двије године признавали и дипломе стечене у Кини, Јордану, Филипинима...

- Када су у питању удаљеније земље највише захтјева имамо из Аустралије, потом из САД и Канаде. Висина накнаде за покретање поступка признавања стране високошколске квалификације је од априла ове године смањена и она сада износи 150 марака, док је раније за ту услугу требало издвојити 300 КМ - појаснила је Марчићева.

Декан Економског факултета Универзитета у Источном Сарајеву за “Глас” каже да је број признатих страних високошколских квалификација од стране Центра изузетно мали, појашњавајући да је ријеч о дипломама чији су власници, прије свега, оријентисани на тржиште рада и то јавну управу.

- На факултетима радимо еквиваленцију раније стечених диплома, односно ако неко жели студирати код нас, а претходни циклус или дио студија је завршио у иностранству, ми вршимо признавање дипломе, не центар. Због тога је тај број тако мали, а осим тога нашим грађанима који су завршили факултет у Србији не треба нострификација дипломе за добијање посла у Српској, нарочито не у приватним компанијама, код којих то није услов за запослење - појаснио је Ђого.

Услов

У Центру за информисање и признавање страних високошколских квалификација кажу да Српска признаје све факултетске дипломе које се сматрају високошколским квалификацијама у држави која ју је издала.

- Услов је да су установе које су издале диплому признате, односно да посједују акредитацију надлежног тијела те државе и да се том квалификацијом потврђује успјешно завршен страни високошколски програм - рекли су у Центру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана