Златна медаља за ракију од црне крушке

СРНА
Златна медаља за ракију од црне крушке

НОВИ ГРАД - Ракија од црне крушке са имања Рајновача породице Дрљача, која живи недалеко од Новог Града, награђена је златном медаљом на међународном такмичењу "Интернешнел спиритс аворд" у Њемачкој.

Награђена ракија дестилат из 2016. године власништво је четрдесетседмогодишњег Бранка Дрљаче, који је истакао да је први пут учествовао на такмичењу у Њемачкој и да није сумњао у квалитет свог производа.

"Знао сам да се ради о квалитету. Ради се о аутохтоној сорти и то је нешто ново за страно тржиште. Мало сам се прибојавао да због тога да неће бити препознато. Ипак, квалитет је препознат", рекао је Дрљача Срни.

Он је објаснио да се црна крушка не третира препаратима, нема прихране, узгаја се у органској производњи.

"За разлику од шљиве, тешка је за обраду јер кљук има другачију структуру. Црна крушка има карактеристичан ароматски профил и даје квалитетну ракију", објаснио је Дрљача.

Он је навео да такмичење у Њемачкој подијељено у групе као што су воћне ракије, виски, коњак, џин, рум, водка...

За једну сезону, годину дана на овом такмичењу се оцјени 2.000 до 3.000 узорака, а у групи воће буде неколико стотина узорака.

Узорци воћних дестилата већином долазе из Европе, а што се тиче других група ту су свјетске познате дестилерије.

Ово је друго међународно признање за ракије са имања Рајновача, њихова шљивовица је 2021. године проглашена за најбољи дестилат од коштичавог воћа на свијету на међународном такмичењу у Енглеској "Ворлд дринкс авордс" /Wорлд дринкс аwардс/.

Бранко, рођен у Ивањској између Новог Града и Босанске Крупе, од 1990. године живи и ради у граду Вормс у Њемачкој, али је на породичном имању у родном мјесту засадио воћњак.

Производњом племенитих дестилата почели да баве 2010. године.

Дрљача је сомелијер племенитих дестилата, сертификовани сензоричар за дестилате, доцент на академији за сомелијере, референт на баварској академији за ужитак, дизајнер Аромабокса за сензорно вјежбање, те члан више комисија за оцјењивање алкохолних пића.

Запослен је у хемијској компанији БАСФ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана