Зима без снијега отказује аранжмане

 Јана Кезић
Зима без снијега отказује аранжмане

БАЊАЛУКА - Високе температуре за ово доба године и недостатак снијега на планинама у Српској пријете да угрозе зимску сезону, јер грађани махом отказују резервисане аранжмане или их помјерају за неки други период у нади да ће добити прилику да уживају у скијању и другим чарима зиме.

У ски-центрима истичу да су скијалишта пуста, јер осим што снијег не пада није могући ни вјештачко осњежавање с обзиром на високе температуре. На мукама су и грађани који одустају од дуго очекиваног и пажљиво планираног одмора јер у зимским спортовима не могу уживати на планинама без бијелог покривача.

У Олимпијском центру “Јахорина” кажу за “Глас Српске” да ситуација тренутно није сјајна, али се на временске услове нажалост не може утицати.

- Управо због недостатка снијега много гостију отказује или помјера своје резервације за период када услови за скијање буду бољи - казали су у ОЦ “Јахорина”, додајући како се сви надају да ће се временске прилике поправити.

Објаснили су да ако не дође до промјене метеоролошких услова и појаве температурног минуса који је неопходан за функционисање система за вјештачко осњежавање, до 10. јануара неће бити могуће организовати скијање на Јахорини.

У претходном периоду су, како кажу, предузели све активности неопходне за почетак сезоне.

- Ски-стазе су уређене, жичаре ремонтоване и језера за вјештачко осњежавање у потпуности напуњена водом, а тренутно је захваљујући “Сноњ Фактори” систему осњежавања осњежен и скијашима доступан полигон “Пољице” - казали су у ОЦ “Јахорина”, додајући да је у погону и гондола “Пољице”, предвиђена за панорамску вожњу до врха, као и Олимпијски бар.

Снијега нема ни на Козари, а директор Националног парка “Козара” Божидар Николетић каже да га по прогнозама неће бити у наредних 15 дана.

- Надамо се да ће након тога бити сњежних падавина, како би стазе биле у функцији. Скијалиште води Планинарско друштво “Љубијски рудар” и они од њега имају приходе. Ми имамо приходе само кроз улаз, а ово вријеме ће у једној мјери утицати и на наш крајњи биланс - казао је Николетић. 

Да ситуација није задовољавајућа и да грађани одгађају или потпуно одустају од одласка на планину потврђују и у туристичким агенцијама.

У “Јахорина инфо” истичу да људи отказују махом приватни смјештај на олимпијској љепотици.

- Има млађих који ће доћи за Нову годину, али ипак је Јахорина скијашка планина и скијаши углавном отказују - казали су у овој агенцији.

Угоститељима, како кажу, то представља проблем, али на временске прилике нико не може утицати.

- Разумијемо и госте јер шта да раде на планини седам дана, али угоститељима то ствара велики проблем, јер имају запослене које не могу послати кући јер нема снијега - казали су у овој агенцији.

Директор агенције “Контики травел” у Бањалуци Ведран Јокић каже да је током децембра било отказивања аранжмана на Јахорини, али термине око Нове године и у јануару нико није отказао.

Објаснио је да је било случајева да су људи мијењали термине са средине децембра на другу половину јануара, а хотели им нису наплаћивали пенале.

Слично кажу и у бањалучкој агенцији “Унис турс”.

- Било је оних који су отказивали али не нешто пуно, јер људима се не исплати отказати, морали би онда све платити, а не отићи. Они који су планирали прославу Нове године на планини не одустају, јер првенствено иду због дочека - рекли су у овој агенцији.

 Прогноза

Милица Ђорђевић дежурни метеоролог у Републичком хидрометеоролошком заводу каже да прогноза за наредни период никако није повољна, јер смо под утицајем топлог ваздуха поријеклом са сјевера Африке. Истакла је да ће максимална температура посљедњих дана у овој години и почетком нове године бити од 12 па чак и 20 степени.

- По свему судећи снег би могао да пада око 10. или 11. јануара, али до тада има још много времена и шансе да се нешто промени - казала је Ђорђевићева, додајући да би ова година по свему судећи могла постати најтоплија или друга најтоплија од када постоје мјерења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана