Зенички рудари штрајкају глађу

ГС
Зенички рудари штрајкају глађу

Група рудара Рудника мрког угља (РМУ) Зеница ступили су данас у штрајк глађу. Разлог је неисплата плата и топлог оброка за протекли мјесец. Плате су раније исплаћиване до 15. у мјесецу.

За уторак рудари најављују протесте у којима ће их, како најављују из синдиката, подржати и рудари из других рудника концерна Електропривреде БиХ у склопу којег послују.

"Петнаест чланова синдикалног одбора је тренутно у штрајку глађу. На то смо се одлучили јер нам се нико од наше управе (рудника) није обратио, да нас пита јесмо ли живи, здрави, шта и како даље", казао је Елведин Авдић, предсједник Синдиката радника РМУ Зеница, за Радио Слободна Европа(РСЕ).

Рудари су у петак, 24. марта, обуставили производњу у двије јаме. Градска управа Зенице је прошле седмице блокирала рачун рудника због дуга за накнаде према граду за градско земљиште.

Авдић није желио коментирати информације да рудник послује "у минусу", али је нагласио да "нас рударе то не интересује".

"Нас интересују колективни уговор и плата", казао је Авдић за РСЕ. Авдић је додао да су прошлу сриједу имали "неформалан састанак" с градоначелником Зенице Фуадом Касумовићем те да им је он обећао да ће "до петка то завршити".

Градоначелник Зенице Фуад Касумовић није одговарао на позиве РСЕ.

Рудари РМУ Зеница су прошло љето ступили у генерални штрајк, кад им је Град Зеница такође блокирао рачун те су рударима такође каснила примања.

Град Зеница је 20. јула 2022. деблокирао рачун, а градоначелник Касумовић је тад обећао да "Град Зеница до Нове године неће ништа подузимати по питању нове блокаде".

Рудник дугује Граду Зеници око 2,6 милиона марака (око 1,3 милиона еура), а Касумовић је тад казао да ће Град Зеница опростити тај дуг ако Електропривреда БиХ, односно рудник, исплати та средства рударима.

"Када се расподијели на све коморате, зеничким рударима било би исплаћено по око 4.500 КМ, плус сви доприноси", саопштио је тад Касумовић, преноси Радио Слободна Европа.

Из Електропривреде су то у саопштењу назвали "популизмом" те су устврдили да је "РМУ Зеница Граду Зеница уплатио, по основу незаконите накнаде за кориштење грађевинског земљишта, 4,6 милиона марака (око 2,6 милиона евра)", те су затражили од Града Зенице да "врати незаконито узети новац".

Рудници су међу највећим дужницима за порезе и доприносе у Босни и Херцеговини.

Према подацима Порезне управе Федерације БиХ, једног од два ентитета у БиХ, дуг РМУ Зеница је крајем децембра прошле године износио близу 154 милиона марака (око 78 милиона евра), колики је и дуг Рудника угља Крека из Тузле на сјеверу Босне.

Дуг Рудника угља Бреза у средишњој Босни износио је око 114 милиона марака (око 58 милиона евра).

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана