Зељковић: Вакцинисане Добојлије под надзором љекара

Ј. С.
Зељковић: Вакцинисане Добојлије под надзором љекара

БАЊАЛУКА - Добојлије који су у суботу у добојском Дому Здравља грешком примили вакцину против сезонске грипе умјесто вакцине "Синофарм" су под надзором својих љекара, а до сада нису имали никавих посљедица по здравље, казао је данас Директор Института за јавно здравство РС Бранислав Зељковић.

Зељковић је на конференцији за медије у Бањалуци поводом инцидента који се десио у суботу Дому здравља у Добоју казао да је екипа из Института изашла на терен како би установили шта се тачно десило.

- Прелиминарни извјештај је у току припреме, обавјештено је Министарство здравља и социјалне политике, а очекујемо и излазак Републичке управе за инспекције послове да се установи шта се десило приликом вакцинације - рекао је Зељковић.

Повод навода у медијима да су Добојлије примили вакцине којима је истекао рок употребе Зељковић је казао да ће се утврдити да ли је то тачно.

- Све здравствене услуге су дужне да вакцине складиште у фрижидерима на одговарајући начин. Свака вакцине против грипе има рок  употребљивости око годину дана, али  ћемо установити да ли је овим истекао рок - рекао је Зељљковић наглашавајући да постоји одређени период након истека рока употребљивости вакцине када она умањено дејство.

На питање новинара откуд вакцине против сезонске грипе у Дому здравља, Зељковић је рекао да је остао дио јер је интересовање грађана за ову врсту заштите био смањен.

- Нису све вакцине против вируса инфлуенце употребљене и остао је један дио од од донације Републике Србије који није искориштен јер је било мање интересовање грађана за вакцинацију против вируса инфлуенце - објаснио је Зељковић.

Додао је ће они након 15 до мјесец дана моћи примити обе дозе вакцине против вируса корона.

- Као и случају са другим вакцинама, правило је да прође од 15 до мјесец дана како би могли да приме вакцину против вируса корона. У овом случају, њихово интересовање је било за вакцину "Синофарм", тако да очкујемо да приме обе дозе - истакао је Зељковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана