Зељковић: Потребан ригорознији приступ, предложићемо додатне мјере

Срна
Зељковић: Потребан ригорознији приступ, предложићемо додатне мјере

БАЊАЛУКА - Директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић изјавио је данас да је присуство вируса корона у Републици Српској потврђено код још 437 лица, те оцијенио да је потребно ригорозно приступити одређеним сегментима да би епидемиолошка ситуација била под контролом.

 “Институт ће данас упутити свима приједлоге за додатне мјере које ће се, између осталог, односити и на окупљања”, рекао је Зељковић на конференцији за новинаре.

Он је још једном позвао све да се придржавају прописаних мјера, те констатовао да један број грађана, упркос позивима на одговорност, не жели да се придржава мјера.

Зељковић  је навео да вирус може да погоди било кога, истакнувши да најмлађа особа која је тренутно на респиратору има 31 годину.

"Најмлађа особа која се тренутно налази на респиратору има 31 годину, то показује да вирус може да погоди било кога", рекао је Зељковић.

Он је рекао да у овом тренутку видимо да један сегмент грађана не жели да се придржава мјера.

"Не желе носити маску, држати дистанцу због неког свог размишљања", казао је Зељковић. Апеловао је на све грађане који осјете симптоме да не ходају, да не иду на посао, док се не утврди разлог симптома.

"Ако имате било који респираторни симптом, обавезно се јавите вашем породичном љекару", јасан је био Зељковић.

Зељковић је навео да број лица позитивних на вирус корона прати већи број тестираних.

"Све више пацијената са симптомима вируса се пријављује у домове здравља и ковид амбуланте. Зато ће Институт извришти ревизију протокола тестирања како би могли да сачувамо капацитете на примарном и секундарном нивоу здравствене заштите, али и здравље људи", рекао је Зељковић и подсјетио да је ношење заштитних маски обавезно.

Он је нагласио да се због неодговорности појединаца дошло у ситуацију да поједине општине свакодневно имају 50 одсто заражених вирусом од укупног броја тестираних лица.

Епидемиолог Јелена Ђаковић Девић навела је да је у протекла 24 часа у Српској пријављено пет смртних случајева, међу којима су четири мушкарца и жена средње и старије животне доби, и то три из Зворника, те по један смртни случај лица из Милића и Бањалуке.

Она је навела да су тренутно у Српској 23 лица која су заражена вирусом корона, прикључена на респираторе.

"Нажалост, у Републици Српској и даље биљежимо погоршање епидемиолошке ситуације. Заиста морамо имати више личне одговорности и стрпљења како би ситуација била стабилизована", рекла је Девићева и напоменула да је сваки ризик потребно смањити на минимум.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана