Здравству још 6,1 милион марака

Данијела Стоканић
Здравству још 6,1 милион марака

Бањалука - На рачун седам болница и 38 домова здравља у РС до краја године требало би да легне 6,1 милион КМ, с циљем олакшавања пословања ових здравствених установа.

Највише новца међу болницама добиће Универзитетски клинички центар (УКЦ) РС - 1,4 милиона КМ. Домови здравља у Мркоњић Граду и Козарској Дубици добиће највеће појединачне износе у тој конкуренцији - по 150.000 КМ.

У Фонду здравственог осигурања РС истичу да је новац обезбијеђен ребалансом финансијског плана, односно буџета Фонда за 2016. годину. Додали су да је Влада РС одлучила да 4,1 милион КМ буде распоређен на рачуне седам болница, док два милиона иде домовима здравља.

Директор УКЦ РС Мирко Станетић је истакао да ће им овај новац добро доћи.

- Новац ће бити утрошен у опремање сала за операцију, набавку операционих и порођајних столова, колица за превоз трудница, те остале неопходне опреме - казао је Станетић.

Директор Завода "Др Мирослав Зотовић" Горан Талић истиче да ће 1,2 милиона КМ, колико је намијењено овој установи, бити искоришћено за побољшање квалитета лијечења пацијената.

- Осим што ћемо набавити нову опрему, новац ће бити усмјерен и на увођење нових терапијских и дијагностичких процедура - рекао је Талић.

Директора Дома здравља Хан Пијесак Милан Боровина каже да ће им додатних 50.000 КМ много значити, с обзиром на тренутну ситуацију у којој се налазе.

- Биће одлично ако тај новац буде усмјерен према потребама дома здравља, прије свега, због набавке реагенса за лабораторију. Осим тога, потребан нам је и новац за плаћање угља, а не треба ни да помињем плате запослених, које касне већ пет мјесеци. Упркос огромним проблемима запослени раде као да је све у реду - рекао је Боровина.

На адресу Дома здравља Ново Горажде је стигао анекс уговора којим добијају додатних 50.000 марака за ову годину. Директор овог дома здравља Јелена Гавриловић истиче да тај износ није ни близу довољан да би рачун ове установе био деблокиран. Она сматра да надлежни нису реално распоредили додатна средства по здравственим установама.

- Жао ми је што нису постојали критеријуми приликом расподјеле новца. На примјер Дому здравља Мркоњић Град, који одлично послује, намијењено је 150.000 КМ, док ми, који смо у толиком дугу, можемо рачунати само на трећину тог износа - рекла је Гавриловићева.

Плате

Због блокаде рачуна запослени у Дому здравља Ново Горажде су тек прије неколико дана примили плату за новембар 2015. године.

- Функционишемо тако што сада по новом закону о раду запослени имају право да свој потраживања траже на суду, јер је платна листа извршна. Осим тога, сарађујемо и са Агенцијом за мирно рјешавање спорова - рекла је Јелена Гавриловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана