Здравствене установе измирују текуће обавезе за порезе и доприносе

Срна
Здравствене установе измирују текуће обавезе за порезе и доприносе

БАЊАЛУКА - Јавне здравствене установе у Републици Српској од почетка 2020. године измирују текуће обавезе за порезе и доприносе, као и заостале обавезе из претходног периода, чиме је директно заустављен раст доспјелих неизмирених обавеза по том основу, саопштено је данас из Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Из Министарства су поводом тенденциозних тврдњи појединаца из опозиције о "стању у здравству Републике Српске" истакли да је несхватљиво да они у јавност упорно, селективно и тенденциозно, пласирају информације о стању дуговања здравствених установа, а да се истовремено ове чињенице прећуткују, иако су свима доступне.
"Упркос расту трошкова збрињавања пацијената у Републици Српској, јавне здравствене установе су у претходном периоду унаприједиле своје пословање, а то се првенствено осликава кроз чињеницу да је значајан број установа које су пословале позитивно у односу на претходне године", наводи се у саопштењу.

У саопштењу се додаје да је чињеница да, упркос пандемији вируса корона и изузетној оптерећености здравственог система у Републици Српској, финансијска оптерећења здравствених установа нису ни у једном моменту утицала на пружање здравствених услуга за пацијенте, захваљујући прије свега константним напорима и одговорном приступу управљању здравственим системом.

"Истовремено, није заустављен нити један капитални пројекат, а Влада Републике Српске интензивно и истрајно ради на реконструкцији, изградњи и опремању здравствених установа у свим дијеловима Српске, са циљем да се сваком грађанину омогући исти квалитет и ефикасност здравствене заштите", наводи се у саопштењу.

Из Министарства су оцијенили да је неозбиљно и неумјесно говорити о томе да је то инвестирање селективно, када су позната улагања у Универзитетски клинички центар Републике Српске, као и све остале болнице у Српској, те навели да се тренутно ради на унапређењу услова за рад и лијечење у Зворнику, Добоју и Фочи.

"Финансијска стабилност цјелокупног здравственог система Републике Српске и несметано функционисање здравствених установа омогућено је и захваљујући финансијској стабилности Фонда здравственог осигурања Републике Српске", наводи се у саопштењу.

Из Министарства су подсјетили да Фонд константно унапређује квалитет и доступност здравствене заштите за грађане, првенствено захваљујући рационалним пословању и управљању трошковима, па тако из године у годину издваја и све више средстава за здравствену заштиту, односно за здравствене установе у Републици Српској.

Из ресорног министарства су напоменули и да је захваљујући повећању средстава, здравственим установама омогућено и да редовно уплаћују доприносе.

"Уједно, Влада Републике Српске већ реализује и Програм измирења обавеза по основу доприноса за пензијско и инвалидско осигурање запослених у јавним здравственим установама, управо као одговор на потребе запослених у овој области да остваре услове за пензионисање. У прошлој години је за измирење тих обавеза исплаћено укупно 434.130 КМ", наводи се у саопштењу.

Из Министарства су навели и да појединци из опозиционих редова када оцјењују "стање у здравству" Републике Српске свјесно не помињу чињенице као што су да је Фонд здравственог осигурања Српске измирио и заостале обавезе из претходног периода према пословној заједници, по основу рефундације боловања, као и према здравственим установама из Србије, по основу пружених услуга лијечења осигураника из Републике Српске, те смањио и укупне обавезе.

Из ресорног министарства су подсјетили и да су у оквиру значајних реформских процеса који се интензивно проводе у здравству Републике Српске, донесена нова законска рјешења којима се унапређује струка, њихов положај и учешће у процесу креирања здравствених политика, и уводе бројна нова права за пацијенте.

"Такође, јавности је добро познато да су плате запослених у здравственим установама у Републици Српској у протекле три године знатно повећане за све запослене, и то за више од 35 одсто, кроз сарадњу са синдикатима, односно повећања цијене рада и нове моделе плаћања кроз законске измјене", наводи се у саопштењу.

У саопштењу се додаје и да Министарство предузима потребне кораке ка бољем и ефикаснијем планирању људских ресурса у здравству, како би се на вријеме предвидјела динамика запошљавања, односно планирале обуке, стручна усавршавања и преквалификација кадрова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана