Због помоћи Владе из сиве прешли у легалну зону

Маријана Миљић Бјеловук
Због помоћи Владе из сиве прешли у легалну зону

БАЊАЛУКА - У Српској је од марта до јуна пријављено два и по пута више привредних субјеката него што је одјављено, а привредници истичу да је главни разлог за то што су они који су радили на црно, због најављене помоћи Владе за ублажавање негативних посљедица изазваних вирусом корона, пожурили да се региструју.

У Пореској управи РС казали су “Гласу Српске” да су у марту, априлу и мају пријављена укупно 602 привредна субјекта, док их је одјављено свега 239.

- У марту су одјављена 22 правна лица и 55 предузетника, док је у истом периоду регистровано 110 правних лица и 190 предузетника - казали су у Пореској управи.

Када је ријеч о априлу, када је ескалирала криза у вези са пандемијом вируса корона и када највећи број привредника није радио, своју дјелатност одјавило је 10 правних лица и 45 предузетника, а истовремено регистровано 31 правно лице, односно 51 предузетник. Подаци за мај показују да је своју дјелатност одјавило 27 правних лица и 80 предузетника, док је с друге стране пријављено 50 правних лица и чак 170 предузетника.

Директор Занатско-предузетничке коморе РС Јовица Братић рекао је “Гласу Српске” да је главни разлог зашто у Српској има више пријављених него одјављених привредника у вријеме пандемије тај што су и они који су радили на црно због најављене помоћи Владе Српске одлучили да се региструју.

- Они који нису били пријављени и радили су на црно видјели су да ће бити новца и помоћи из буџета па су одлучили да се региструју. Рад на црно на нашем тржишту попримио је епидемијске размјере - рекао је Братић.

Нагласио је да је свакако било и оних предузетника који су због кризе одјављивали дјелатност у марту, а након што су видјели да Влада РС помаже када је ријеч о исплати плата и пореза и доприноса за запослене, поново пријављивали дјелатност у априлу.

- Они су били уплашени, одјавили се, а затим се поново у априлу или мају регистровали - навео је Братић.

Предсједник Подручне привредне коморе РС Горан Рачић рекао је “Гласу Српске” да РС за вријеме пандемије вируса корона има мали број одјављених пореских обвезника, управо због мјера Владе Српске које се односе на исплату плата и доприноса за запослене раднике.

- Управо због тога задржан је позитиван тренд из ранијих година да имамо више новорегистрованих пореских обвезника него одјављених. То је добар показатељ и добар знак. Мјере Владе позитивно су утицале и на оне које су имали опредјељење и намјеру да региструју привредну дјелатност јер нису одустали од тога - рекао је Рачић.

Захтјеви

Из Пореске управе РС раније су саопштили да су порески обвезници који су у априлу одјавили раднике или своју предузетничку дјелатност подносили захтјеве за исплату најниже плате за април и уплате доприноса на ту најнижу плату.

- То није у складу са Уредбом са законском снагом о пореским мјерама за ублажавање економских посљедица насталих усљед појаве вируса корона. Између осталог и то додатно успорава обраду захтјева за исплату најнижих плата из Компензационог фонда и доприноса и пореза на ту плату - саопштили су из Пореске управе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана