Због ниских плата 7. јуна штрајк упозорења

Д. О.
Због ниских плата 7. јуна штрајк упозорења

Бањалука - Представници синдиката “Жељезница Републике Српске” најавили су да ће 7. јуна ступити у штрајк упозорења, уколико радницима тог предузећа не буду повећане плате. Предсједник Самосталног синдиката транспортне дјелатности Златко Марин рекао је да је та одлука донесена у петак на састанку синдиката ЖРС-а.

- Разлог је тај што нисмо добили повећање плате, која уназад десет, једанаест година није повећана, већ је само смањивана - нагласио је Марин.

Он је навео да су синдикати “Жељезница” још на прошлом састанку упутили захтјев Министарству саобраћаја и веза РС, тражећи да буде обављен разговор о повећању плата, али да нису добили одговор.

- У договору са управом ЖРС-а добили смо обећање да ће плате бити повећање у просјеку за десет одсто, али се то још није десило. Одговорили су нам да нису добили потписе релевантних фактора, а ми сматрамо да је то Влада и да је једина адреса која то може ријешити - истакао је Марин.

Министар саобраћаја и веза РС Неђо Трнинић у петак је разговарао са руководством “Жељезница”, гдје је, како каже, договорено да због добрих резултата пословања у протеклом периоду радници могу добити стимулације на плате.

- Договорено је са управом ЖРС-а да одреди радницима стимулативни дио на плате. Не повећање плата, већ стимулације. Управа овог предузећа сада треба да се договори са представницима синдиката колика ће та стимулација бити, али требало би да иде до десет одсто - рекао је Трнинић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана