Завршена реконструкција калдрме и шеталишта Губер код Сребренице вриједна 100.000 КМ

Срна
Foto: Срна

СРЕБРЕНИЦА- Општина Сребреница уложила је око 100.000 КМ за санацију калдрме и тротоара на шеталишту од урбаног дијела до изворишта и излетишта Губер, удаљених два километра од овог градића, те постављање наткривених клупа за одмор у природи, рекао је Срни начелник ове општине Младен Грујичић.

Он је истакао да су радови изведени с циљем уређења шеталишта и излетишта Губер, али и као почетна фаза пројекта ревитализације бањског љечилишта уз кориштење љековите воде Губера, чија је реализација у припреми.

Санација калдрме на путу од Сребренице до изворишта Губера је завршена, као и санација шеталишта уз тај пут, гдје је постављено пет лијепих, функционалних, наткривених дрвених клупа или кућица за одмор и разговоре у природи.

Грујичић каже да ће на прољеће бити изграђени још неки садржаји, међу којима је теретана у природи.

"Због нејасне власничке структуре и концесионих уговора за Бању жГуберж и кориштење истоимене љековите воде општина нема право ништа градити код изворишта изузев санације постојећег пута и шеталишта. Одмаралиште и шеталиште Губер ове године се посебно показало као изузетан ресурс за одмор и рекреацију у периоду ограниченог кретања и немогућности путовања због вируса корона", рекао је Грујичић.

Он је изразио очекивање да ће идуће године бити ријешена власничка структура и оживљена бањска понуда уз кориштење љековите воде Губера.

Грујичић истиче да је на иницијативу општине Сребреница Завод за физикалну медицину и рехабилитацију "Др Мирослав Зотовић" из Бањалуке, у сарадњи са Владом Републике Српске, почела израда студије исплативости и изводљивости пројеката ревитализације и покретања рада Бање "Губер" и да тај документ очекује до краја године.

"Циљ израде те студије је сагледавање могућности и оправданости формирања и покретања рада специјалне болнице за интерну и физикалну медицину и рехабилитацију у Сребреници", појашњава Грујичић.

Обнова и уређење излетишта и шеталишта Губер почели су 2015. године када су ископани канали уз пут, регулисан дио корита Губера, уређена и обиљежена љековита изворишта и прилази до њих, изграђени мостови, паркови и игралишта за дјецу, те роштиљнице и јавна расвјета.

Постављене су 22 клупе за одмор које су вандали више пута оштетили и поломили. Све поломљене клупе су замијењене новим у оквиру овог пројекта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана