Завршен традиционални 53. Кочићев збор: Мегданџије у блату, пјесма под шаторима

Анита Јанковић-Речевић
Завршен традиционални 53. Кочићев збор: Мегданџије у блату, пјесма под шаторима

Бањалука - Традиционалном борбом бикова за награду “Јаблан” у Стричићима код Бањалуке јуче је завршен 53. Кочићев збор, којем је, упркос киши и хладноћи, присуствовало више хиљада посјетилаца који су дошли да одају почаст великом српском писцу.

У родно село Петра Кочића сјатили су се гости из Српске и земаља региона, а главне звијезде на Мањачи, као и претходних година, били су бикови и њихови власници, који су плијенили највише пажње.

Прије самог окршаја у кориди поносни власници су спретно тимарили своје бикове не би ли извојевали побједу, а киша је пријетила да помрси рачуне и Едину Таћалићу, који је из околине Мркоњић Града довео горостаса Бијелог, тешког 850 килограма, да подигне побједнички пехар.

- Мало нас плаши киша која непрестано пада, али се надамо побједи. Због блата и мокрог терена бикови ће се слабије бости јер је клизав терен и боје се да уложе сву снагу - рекао је Таћалић. Неколико метар од Бијелог рикао је бик Медоња тежак готово тону, којег је на кориду довео власник Жељко Дринић.

- Ово ми је прво учешће на “Кочићевом збору” са Медоњом, којег сам недавно купио за 13.000 евра. Њему је ова корида добро позната јер је до сада учествовао неколико пута, а био је чак и побједник, тако да очекујем побједнички пехар - истакао је Дринић, који током разговора није престајао да тимари Медоњу како би га припремио за окршај. 

На великој зборовској пољани под кишобранима се окупило знатно мање посјетилаца него претходних година, али лоше вријеме није омело публику да гласно навија за своје фаворите. Са ливаде изнад бучилишта борбу је посматрао Милован Станишљевић, који је у част Кочићу и збору на родну Мањачу стигао директно из Франкфурта.

- Годишњи одмор планирам по “Кочићевом збору” и традиционално сам сваке године овдје. Уживам да се сретнем са својим народом, да попричамо, поједемо, попијемо. Угођај нам је мало покварила киша, али не смета да се веселимо - поручио је Станишљевић.

Организатор кориде Душан Савановић истакао је да је за борбу бикова ове године владала велика заинтересованост, те да је рогове укрстило 30 љутих мегданџија.

- Током два дана зборовања имали смо 28 борби. Главна награда у тешкој категорији износи 3.000 КМ, док побједнику лаке категорије слиједи 2.000 марака - рекао је Савановић.  

У Кочићеву част, осим кориде и зборовања, у Стричићима је јуче одражан низ културно-забавних манифестација. Служен је парастос Петру Кочићу у цркви Успенија пресвете Богородице на Клисини, а положени су и вијенци на споменик за 44 погинула борца Војске РС у протеклом рату.

Централној манифестацији 53. Кочићевог збора присуствовао је и предсједник РС Милорад Додик, који је рекао да су живот, дјело и ријеч књижевног великана Петра Кочића остали трајно уписани у колективно сјећање српског народа, те да је жал за слободом у Кочићево доба и данас присутан, али на другачији начин.

- Зато људи то памте и радо долазе на “Кочићев збор” - рекао је Додик, које је и ове године запјевао под шатором.

Министар просвјете и културе РС Дане Малешевић истакао је да се народ овог краја зборовањем одужује Кочићу за сва дјела која је створио.

- Преносимо с генерације на генерацију важност Кочићеве борбе за слободу и правду српскога народа. Он је рођен под једним окупатором, а живио кратко под другим и све то је оставило трага у његовој књижевности, из које се види његова борба за српски народ, језик, ћирилицу - рекао је Малешевић.

Зборовање на Мањачи трајало је до касних ноћних часова, а од кише и планинске хладноће највећи број посјетилаца заклон је потражио у многобројним шаторима, из којих су се мијешали звукови крајишке пјесме и мириса печења. Манифестација “Кочићев збор” почела је 20. августа у Бањалуци, а дио програма одржан је и у Београду.

Музејска поставка

У оквиру 53. Кочићевог збора у Стричићима је отворена музејска поставка “Кочићево огњиште”, која би требало да постане стална.

- Приказане су двије тематске цјелине, од којих се прва односи на начин становања крајем 19. и почетком 20. вијека, док је у другој представљено 11 фотографија из збирке Музеја РС о људима, обичајима, народним ношњама и традиционалној архитектури Змијања - рекао је предсједник Извршног одбора Завичајног друштва “Змијање” Владимир Ђукановић.

Баја имао несрећу

Четири особе лакше су повријеђене у судару “пасата” и “саба” у Добрњи на Мањачи од Бањалуке, а у једном од аутомобила налазио се пјевач Мирко Пајчин, познатији као Баја Мали Книнџа.

Он је прошао без повреда, а несрећа се десила када је путовао на наступ на традиционалном “Кочићевом збору” у Стричићима. “Пасатом” је управљао Новак Ж, а са њим су се возили Рада Ж. и Миленко Б. У “сабу” је био Милорад С, а на мјесту сувозача је био популарни пјевач. Сви осим Пајчина задобили су лакше повреде.

Н. Б.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана