Завршен Самит у Бечићима: Прошла ера јефтиног новца и ниских каматних стопа

Милош Васиљевић
Самит у Бечићима: Прошла ера јефтиног новца и ниских каматних стопа
Foto: Милош Васиљевић | Самит у Бечићима: Прошла ера јефтиног новца и ниских каматних стопа

БЕЧИЋИ - Панелом “ Монетарна политика у инфлаторном окружењу” гувернери Централних банака из земаља региона ставили су тачку на Девети самит министара финансија , гувернера и директора пореских управа региона.

Највише је било ријечи о значају и улози централних банака у новим околностима, прехасходно у вези пандемије вируса корона, али и геополитичким промјенама око сукоба у Украјини. Панелисти су сагласни да је прошло вријеме јефтиног новца али и рекордно ниских каматних стопа.

Гувернер Централне банке Црне Горе Радоје Жугић, нагласио је да је право задовољство што су еминентни стручњаци из региона, након двије године паузе због пандемије вируса корона поново у Бечићима да размјене искуства и мишљења.

- Чини ми се да је ово вријеме изазовније од било којег другог у којем су економије свих држава западног Балкана угроженије него икада и када имамо лоше макроекономско окружење - рекао је Жугић.

Циљ је да кроз активност да искаже оптимизам да ћемо се срести поново без рата, са нижом инфлацијом и много повољнијем макроекономском окружењу.

- ЦБЦГ је снажна монетарна институција. Суочени смо смо са кризом које има негативе ефекте на економије, али и у новије вријеме и геополитичком због сукоба у Украјини, која је покварила макроекономску стабилност у једном дијелу, али не и финанцијску - казао је Жугић, додајући да су прије пандемије ковид 19 ријешили готово све рањивости у банкарском систему.

Централне банке БИХ Сенад Софтић казао је да све централе банке су имале у посљедњим деценија су имале другачији фокус.

- Ми смо почетком ове године имали у фокусу инклузију, али се преко ноћи инфлације вратила на сцену. Центалне банке не могу ријешити питање снабдијевања нафте и енергената. Али могу утицати на монетарну политику. Прошла је ера јефтиног новца и рекордно ниских каматних стопа - казао је Софтић.

 

Према његовим ријечима, осам година је Централна банка БиХ инвестирали по негативним каматним стопама.

- Прије мјесец дан, смо изашли из негативе зоне, јер желимо стабилан монетарни систем - казао је Софтић.

Такође, панелисти су говорили и о узивају експазивне фискалне на монетарну политику, али и како подстаћи раст кредитне активности а притом не угрозити стабилност банкарског система.

Уз то било је говора и о кризи 2008-2009 године, те какве се поуке из тога периода могу извући.

Сви су сагласни у једном, да је хармонизација фискалне и монетарне политике итекао битна, те да са растом инфлације мора да расте и каматна стопа.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана