Завод за статистику: Септембарска просјечна плата у Српској 965 КМ

Срна
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА- Просјечна септембарска плата након опорезивања у Републици Српској била је 965 КМ и у односу на августовску номинално је већа за 0,3 одсто, а реално за 0,2 одсто, подаци су Републичког завода за статистику.

Највећа мјесечна плата након опорезивања исплаћена у септембру у износу од 1.467 КМ била је у подручју финансијске и дјелатности осигурања, а најнижа, од 668 КМ, у грађевинарству.

У септембу ове године у односу на исти мјесец лани највиши процентуални номинални раст плате након опорезивања од 15,9 одсто био је у подручјима умјетности, забаве и рекреације.

Просјечна септембарска бруто плата износила је 1.498 КМ.

Цијене производа и услуга које се користе за личну потрошњу у Републици Српској, мјерене индексом потрошачких цијена, у септембру ове године у односу на август у просјеку су више за 0,1 одсто, док су у односу на септембар прошле године у просјеку ниже за 1,7 одсто.

Највиши годишњи раст цијена у септембру од 3,6 одсто био је у групи алкохолна пића и дуван због повећања цијена дувана и пива, док је највећи пад цијена од 10,8 одсто био у одјељку превоз, због нижих цијена горива и мазива.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана