Затражено формирање фонда за помоћ националним мањинама

Срна
Foto: БХРТ

САРАЈЕВО - Чланови Вијећа националних мањина БиХ усвојили су иницијативу да од Савјета министара и Министарства финансија у Савјету министара буде затражено формирање фонда на нивоу БиХ за помоћ националним мањинама. Усвојен је и закључак да ова иницијатива буде достављена Заједничкој комисији за људска права Парламентарне скупштине БиХ ради разматрања, прихватања и упућивања у даљу процедуру, саопштено је из Парламентарне скупштине БиХ.

Чланови Вијећа националних мањина БиХ претходно су се на јучерашњој сједници упознали о иницијативи за разматрање рада и дјеловања организација националних мањина у ванредним ситуацијама у БиХ, чији је подносилац Драган Марковић, као и о различитим дјеловањем удружења током првог таласа пандемије ковида 19.

Примљена је к знању информација о закону о заштити права припадника националних мањина Брчко дистрикта, а о процесу доношења овог закона присутне је упознала подносилац информације Тодорка Јовановић.

Јовановићева је истакла да се први пут након 17 година наредне седмице очекује усвајање овог закона, а два мјесеца након његовог усвајања предвиђено је и оснивање вијећа националних мањина Брчко дистрикта.

"Због посебног доприноса у покретању процедуре у вези са доношењем закона о заштити права припадника националних мањина Брчко дистрикта, чланови Вијећа националних мањина БиХ донијели су одлуку о додјели захвалнице првом замјенику високог представника у Канцеларији високог представника у Сарајеву и супервизору за Брчко Мајклу Скенлану", додаје се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана