Заражени ХИВ-ом и даље крију болест

Јелена Станић
Заражени ХИВ-ом и даље крију болест

БАЊАЛУКА - У Српској је од децембра прошле године до сада регистровано 19 нових пацијената који су заражени ХИВ-ом или болују од АИДС-а, а од 133 грађанина који живе са том болешћу њих 72 је под надзором инфектолога у Универзитетском клиничком центру РС.

Према подацима Института за јавно здравство РС, лани је од посљедица сиде (АИДС) умрло троје људи, а специјалиста инфектологије из Клинике за инфективне болести УКЦ-а РС Здравка Кезић казала је за “Глас Српске” да је у протеклим мјесецима преминуо и повратник из источне Европе који је боловао и од ХИВ болести.

- Он је боловао од ХИВ-а, али је лијечењем постигнут добар одговор, односно у његовој крви није детектована ХИВ РНА. Узрок смрти је била мултирезистентна туберкулоза плућа, јер на узрочника те болести нису дјеловали у свијету доступни лијекови туберкулостатици - појаснила је Кезићева.

Она је додала да се ХИВ најчешће преноси полним путем, незаштићеним сексуалним односима, при чему анални сексуални однос без заштите носи највећи ризик од инфекције.

- Ова болест открива се само тестирањем које треба да буде добровољно, анонимно, савјетовано и бесплатно. Рано постављена дијагноза са правовременим ординирањем антиретровирусне терапије даје најбоље резултате, у смислу опоравка имуног апарата и постизања адекватног одговора на терапију, а то је немјерљива виремија, што је уједно и најефикаснија мјера у превенцији ХИВ болести - казала је за “Глас Српске” Кезићева. Истакла је да су у нашој средини обољели од те болести и даље неприхваћени, стигматизовани и дискриминисани, због чега се већина њих по сазнању да живе са ХИВ-ом не усуђује да ту информацију подијели са члановима породице, пријатељима те колегама на послу.

- Сами су у прилагођавању на нови начин живота који подразумијева свакодневно узимање лијекова у исто вријеме, квалитетну исхрану, здрав начин живота. Значајну улогу у њиховом лијечењу има и Тим за психосоцијалну подршку Клинике за инфективне болести УКЦ-а РС - рекла је Кезићева. Додала је да особа која сумња да се својим ризичним понашањем могла заразити овим вирусом не смије чекати да се појаве симптоми болести, јер су неспецифични.

- У том случају треба да се тестира. Рана дијагноза и на вријеме укључена терапија дају најбоље резултате у лијечењу ових пацијената и у превенцији даљег развијања болести - рекла је Кезићева.

Према њеним ријечима, они који живе са ХИВ-ом и лијече се антиретровирусним лијековима радно су способне особе које зарађују за живот себи и онима о којима брину, напредују у каријери, формирају породице и имају здраво потомство.

- Они доприносе напретку сваке заједнице којој припадају, разликујући се од других само по томе што сваки дан у исто вријеме пију антиретровирусне лијекове - истакла је Кезићева.

Вирус корона не бира своје жртве, а како је за “Глас Српске” казала епидемиолог у Институту за јавно здравство РС Љубица Јандрић, обољели од ХИВ-а и АИДС-а (сиде) су једна од најрањивијих група пацијената којима зараза “ковидом” може озбиљно погоршати здравствено стање.

- Због компромитованог имуног система код ХИВ позитивних, односно обољелих од АИДС-а, вирус “ковид 19” може изазвати погоршање основне болести, што може довести до компликација и нежељених исхода - казала је Јандрићева.

Према њеним ријечима, од укупног броја позитивних на ХИВ вирус 90 одсто су мушкарци, 19 одсто жене, а један одсто заражених је непознати пол.

- У 47 одсто случајева инфекција ХИВ вирусом пренесена је хетеросексуалним путем, а у 38 одсто случајева хомо/бисексуалним путем. Њих пет одсто су инјекциони корисници дрога, а један одсто ХИВ је добило путем крви - казала је Јандрићева истакавши да је у један одсто случајева вирус пренесен са мајке на дијете.

Поводом Свјетског дана борбе против ХИВ/АИДС-а - 1. децембра, запослени у Клиници за инфективне болести УКЦ-а Републике Српске од 29. новембра до 3. децембра, сваког радног дана од 12.30 часова у овој клиници ће организовати бесплатне прегледе јетре транзијентном еластографијом (фиброскен), гдје се на потпуно безболан начин током петоминутног прегледа мјери еластичност и утврђује степен оштећења јетре. Овим ултразвучним прегледом се добије налаз који одговара претрази биопсије јетре.

Права

Здравка Кезић је истакла да се у свијету и код нас 1. децембра традиционално обиљежава дан подршке онима који живе са ХИВ-ом.

- То је дан заузимања за поштовање њихових људских права, права на живот достојан човјека, на лијечење и равноправност са другим болесницима, те права на доступност терапије и дијагностике - истакла је Кезићева.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана