Запослени у здравству Босанско-подрињског кантона ступају у генерални штрајк

Срна
Запослени у здравству Босанско-подрињског кантона ступају у генерални штрајк

ГОРАЖДЕ - Независни синдикат радника запослених у здравству Босанско-подрињског кантона донио је данас одлуку о ступању у генерални штрајк након што су пропали преговори са Кантоналном владом о потписивању колективног уговора.

Предсједник овог синдиката Емир Башчелија појаснио је да је одлука о штрајку донесена након анкетирања чланова синдиката из свих пет здравствених установа са подручја овог кантона.

Он каже да је 260 чланова синдиката једногласно потврдило опредјељење о ступању у генерални штрајк и за подношење тужби, након што није постигнут договор са преговарачким тимом Владе.

“Датум почетка штрајка биће утврђен одмах након потписивања споразума са директорима здравствених установа о минимуму послова који ће бити обављани за вријеме штрајка”, рекао је Башчелија.

Он је подсјетио да је синдикат тражио повећање коефицијената за 0,4, док је Влада понудила 0,1 што је за овај синдикат неприхватљиво, преносе федерални медији.

“Сви знамо да Завод здравственог осигурања здравствене установе плаћа по тимовима које чине и љекари и медицинске сестре и спремачице. На овај начин, како је Влада потписала колективни уговор само са једним синдикатом, они су из те заједничке касе узели дио средстава и дали само једном синдикату, док је овај други из нашег угла дискриминисан”, нагласио је Башчелија.

Према његовим ријечима, када би Кантонална влада прихватила захтјев за повећање, то би на годишњем нивоу износило око 500.000 КМ.

У Влади Босанско-подрињског кантона истичу да је захтјев овог синдиката о повећању коефицијената за 0,4 у овом моменту неприхватљив.

Премијер овог кантона Аида Обућа рекла је да је Владин преговарачки тим пристао на постепено повећање коефицијента, те да су понудили да за почетак то буде повећање за 0,1, што би на годишњем нивоу износило 193.785 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана