Запослени у образовању, науци и култури траже изједначавање платних коефицијената

ГС
Foto: РТРС

БАЊАЛУКА- Синдикат образовања, науке и културе тражи хитне преговоре са ресорним министарствима и Владом Српске, због изједначавања коефицијената са осталим буџетским корисницима, преноси РТРС.

Из ресорног министарства одговарају да у континуитету раде на повећању прихода и поправљању положаја просвјетних радника.

Синдикат је најавио да неће одустати од својих захтјева.

Просвјетни радници незадовољни због непоштовања Меморандума о заједничким мјерама из 2017. године, према којем је у периоду од 2019. до 2022. требало доћи до изједначавања платних коефицијената радника са високом стручном спремом у области просвјете са осталим корисницима буџета.

Кажу да није коректно да просвјетни радници, као стуб друштва, буду плаћени мање од запослених у јавној управи.

- Плата професора са високом стручном спремом је негдје око 300 марака мања од запослених у јавној управи. Ако желимо учитеља, као што предсједник рече, за бољу будућност Републике Српске, онда таквог учитеља морамо платити - изјавила је Божица Глигорић из Основне школе "Доситеј Обрадовић" Добој која је и члан Извршног одбора Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске.

Синдикат подржава најављено повећање од пет одсто за одређену групу просвјетних радника, али ресорно Министарство подсјећају да приједлогом Закона о платама није предвиђено изједначавање платних коефицијената свих просвјетних радника, него само оних чија је нето плата мања од просјечне.

- Радници у образовању, науци и култури поздрављају сваки бољитак, свако повећање плата, поготово за оне људе који имају јако мале плате. То није ништа спорно. Али тражимо да тај систем плата буде поштеније, коректније и квалитетније урађен, а не увијек на штету просвјетних радника - поручио је предсједник Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске Драган Гњатић.

Из Министарства просвјете и културе Српске одоговарају да су плате повећаване у посљедње четири године, а све, кажу, да би просвјетним радницимаа побољшали статус.

- Бруто плате запослених у основном образовању у том периоду, повећане су за 32,74 одсто. Буџет за примања запослених у средњем образовању повећан је за 28,8 одсто - поручују из Министарства просвјете и културе Српске.

Већ 20 година уназад просвјетни радници су потцијењени у односу на остале буџетске кориснике, тврде у Синдикату.

Од Владе и ресорног министарства траже разговоре како би се пронашло што квалитетније рјешење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана