Замјена гума поскупјела само у Бањалуци

nezavisne.com
Замјена гума поскупјела само у Бањалуци

БАЊАЛУКА, БИЈЕЉИНА - Цијене замјене љетних гума зимским у вулканизерским радњама широм РС углавном су остале исте, док је ова услуга мало скупља него претходних година једино у Бањалуци.

Вулканизери у РС имају пуне руке посла и гужве су све веће, а разлог за то је зимска опрема на аутомобилима која је обавезна од 15. новембра.

Према ријечима неколико вулканизера, и лоше вријеме и киша су један од разлога повећаних гужви, а многи су се и раније одлучили за постављање зимске опреме на своје четвороточкаше.

У вулканизерској радњи “Ђурђевић” из Бањалуке, рекли су да су код њих велике гужве и да је за разлику од претходних година дошло до благог поскупљења ове услуге.

“Разлози су већа цијена репроматеријала и плате радника. Дневно промијенимо гуме на око 20 аутомобила”, рекли су у овој вулканизерској радњи.

У ауто-сервису “Аутоунион” из Требиња кажу да су код њих велике гужве и да мајстори имају пуне руке посла.

“Промјене једне гуме кошта седам КМ, а та цијена је на снази уназад неколико година. Због гужви немамо времена ни избројати на колико аутомобила дневно промијенимо гуме”, додали су у овом ауто-сервису.

У вулканизерској радњи “Стоп” из Бањалуке потврдили су да су веће гужве него прошле године, али и да су цијене веће 30 одсто.

“Узрок је повећање цијене рада и плата радника, а и благог повећања цијене репроматеријала. Минимална цијена замјене за петнаестку је 10 КМ, а према расту промјера точка расте и цијена”, казали су у овој радњи.

У вулканизерској радњи “FOXStill” из Бијељине рекли су да је у посљедњих неколико дана већа гужва. “Дневно промијенимо гуме на око 20 аутомобила. Цијене су остале исте у односу на прошлу годину и износе већином 28 КМ за све четири гуме”, рекли су у овој вулканизерској радњи.

У ауто-сервису “Пузавац” из Приједора истакли су да је цијена замјене четири гуме остала иста у односу на прошле године и износи већином 32 КМ.

“Гужве су у посљедњих неколико дана константне, јер власници све више довозе аутомобиле да мијењају гуме”, кажу у ауто-сервису “Пузавац”.

У “Kemoimpex” сервису аутомобила у Бањалуци казали су да су сваки дан веће гужве како се приближава 15. новембар, од када је обавезна зимска опрема на аутомобилима, а да дневно промијене гуме на око 40 аутомобила.

“Што су веће димензије точка, већа је и цијена промјене гума. У односу на прошле године дошло је до поскупљења”, додали су у “Kemoimpexу”.

Из Ауто-мото савеза РС подсјетили су све возаче да од 15. новембра до 15. априла сљедеће године сва моторна возила морају имати одговарајућу зимску опрему и користити је без обзира на временске услове.

“Под зимском опремом подразумијева се да путничка моторна возила и остала моторна возила чија највећа дозвољена маса није већа од 3.500 кг и немају више од осам сједишта имају зимске пнеуматике на сва четири точка”, поручили су из АМС РС.

Додали су да се за непосједовање зимске опреме, према Закону о основама безбједности саобраћаја на путевима БиХ, изриче новчана казна од 40 КМ и по потреби такво возило се искључује из саобраћаја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана