Жалбе грађана пљуште због обуће, технике и комуналија

Данијела Бајић
Жалбе грађана пљуште због обуће, технике и комуналија

БАЊАЛУКА - На листи жалби потрошача у Српској прошле године најчешће су се нашле притужбе на продавце који не уважавају рекламације за техничке производе, одјећу, обућу, а није мањкало ни примједби на комуналне услуге.

Према подацима Инспектората РС, по конкретним рекламацијама потрошача којима су тражили заштиту индивидуалних потрошачких права републичка тржишна инспекција је у 2019. години обавила 221 контролу, а у 173 случаја утврђено је да су рекламације биле оправдане. 

- У току инспекцијске контроле 157 рекламација је уважено и ријешено на лицу мјеста, а 16 је ријешено након наложених управних мјера. У 38 контрола утврђено је да рекламације потрошача нису биле оправдане, а у десет случајева рекламације нису биле у надлежности тржишне инспекције, а неке су ријешене прије изласка инспектора на терен и слично - казали су у Инспекторату РС.

Додали су да успјешно рјешавају жалбе потрошача, али су се, како кажу, и сами купци посљедњих година значајно едуковали и информисали о својим правима. 

- Свијест потрошача о њиховим правима сваким даном расте, а можемо рећи да је видан и напредак у понашању трговаца. Све чешће се сусрећемо са ситуацијама да се жалбе потрошача рјешавају договором и компромисом, без потребе предузимања репресивних и казнених мјера од стране инспекције - казали су у Инспекторату и позвали грађане да им се обрате у сваком случају када сматрају да су им права на било који начин ускраћена. 

Предсједник Удружење за заштиту потрошача "Реакција" из Бањалуке Душан Срдић каже да на њихову адресу стиже све више притужби грађана.
- У претходном периоду највише жалби стигло је због комуналних услуга и лошег квалитета обуће, гдје смо ријешили многе случајеве - казао је Срдић. 

Додао је да потрошачи права много лакше остварују путем Удружења, јер продавци пречесто позивају на сервисере, судске вјештаке и слично, како би се грађанима то учинило компликовано и одустали од тога. 

- Ове године би требало да буде измијењен Закон о заштити потрошача РС, а ми ћемо иницирати да се уведу неке нове ставке како би заштита потрошача била на што већем нивоу - казао је Срдић.

Бањалучанка Драгана Бабић пожалила се редакцији "Гласа Српске" да јој недавно у једној продавници обуће нису уважили рекламацију за кожне чизме, које је платила 229 КМ, а одлијепио им се ђон након неколико ношења. 

- У образложењу продавца писало је да на декларацији стоји да је чизма за суво вријеме. Не разумијем на основу чега су они закључили да сам чизму носила за вријеме кише, а кише није било два мјесеца. И како то да се ђон одлијепио тачно на мјесту гдје се стопало савија - казала је Бабићева.
 

КЕСЕ

Душан Срдић каже да се у посљедње вријеме било много притужби на продавце због наплаћивања пластичних кеса.

На основу тих жалби републичка тржишна инспекција је у седам трговачких објеката у Српској утврдила злоупотребу одлуке о наплати врећица, те забранила њихову продају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана