За власти Мостара пожељна српска култура али без Срба

Марина Чигоја
За власти Мостара пожељна српска култура али без Срба

БAЊAЛУКA - Ускраћивање подршке власти града Мостара "Шантићевим вечерима поезије", које организују СПКД "Просвјета" Градски одбор Мостар и СПКУД "Гусле", показало је да људи из Градске управе желе Србима да наметну како треба да изгледа српска култура у овом граду.

Рекао је ово "Гласу Српске" члан УО "Просвјете" Радивоје Круљ и додао да власти у Мостару желе да наметну како треба да изгледа и сам Шантић и како он у ствари треба да буде босанскохерцеговачки пјесник српског поријекла.

- То је за нас и за самог Шантића, који ће их демантовати скоро сваком својом пјесмом, заиста скандалозно. Нажалост, не можемо да се отргнемо од политичког утицаја који је очигледан, али ћемо се свим снагама трудити да политика на нас нема никаквог утицаја, него ћемо се као озбиљни људи бавити културом и духовношћу Срба у Мостару, а тиме ћемо доприносити развоју културе Мостара и свих народа који овдје живе - казао је Круљ.

Потпредсједник ГО СПКД "Просвјета" Мостар Веселин Гатало рекао је да власти у Мостару имају своју визију српске културе, у којој Срба треба да буде јако мало или никако.

- У ФБиХ се мултикултура мјери што мањим бројем Срба, осим оних које запошљавају странке у својим структурама и који износе вољу странака, а не свог народа. Очигледна је мајоризација Срба и на културном плану у ФБиХ. У Градској управи су хтјели да они одређују ко ће доћи на "Шантићеве вечери поезије", какав је он пјесник... дакле мијешали су се у садржај и говорили који су људи непожељни на манифестацији. Чак су питали зашто Београдска филхармонија, јер и то звучи превише српски - казао је Гатало.

Он је истакао да му је начелник Одјељења за друштвене дјелатности општине Мостар Божо Ћорић на једном од низа састанака рекао "превише је србовања, зна се шта је србовање донијело овом граду".

- Био сам довољно пристојан да не кажем шта је "хрватовање" донијело овом граду, али срећом нису сви Хрвати као Божо Ћорић. Aли ето, сломило се још једном на Србима и на српској култури - казао је Гатало.

Он је додао да, због политичког опредјељења, људи који су на челу Мостара нису препознали представнике Културног друштва "Просвјета" као своје саговорнике и људе којима би могли да пруже руку.

- На сву срећу, то је препознао Савјет министара БиХ, министарства просвјете и културе РС и Србије, који ће нам помоћи да са пуним легитимитетом организујемо веома озбиљну манифестацију и надамо се да ћемо достојно његовати и чувати лик Aлексе Шантића - додао је Гатало.

"Шантићеве вечери поезије", у организацији СПКД "Просвјета" и СПКУД "Гусле", биће одржане у Мостару и Невесињу од 2. до 5. септембра, захваљујући Савјету министара БиХ, министарствима просвјете и културе Србије и РС, те општине Невесиње, док је подршка града Мостара у потпуности изостала.

Град Мостар финансираће другу манифестацију под истим именом коју организује Музеј Херцеговине, а која ће се одржати три дана касније, односно 8. септембра.

Начелник Одјељења за друштвене дјелатности Мостара Божо Ћорић рекао је да се са представницима СПКД "Просвјета" нису сложили "само око једне званице, која је требало да присуствује манифестацији".

Програм

Манифестација ће обиловати културним садржајима, а биће отворена 2. септембра, у дому "Херцег Стјепан Косача" у Мостару наступом Гудачког квартета Београдске филхармоније.

У суботу ће бити положено цвијеће на гроб Aлексе Шантића на мостарском гробљу у Бјелушинама.

У соби за пријем гостију Старе православне цркве у Мостару биће одржан округли сто о теми "Aлекса Шантић некад и сад", на којем ће учествовати бројни професори и књижевници, те епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије.

У Невесињу ће у суботу, у великој сали СО, бити одржано пјесничко вече посвећено Aлекси Шантићу. "Шантићеве вечери" биће завршене 5. септембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана