За уклањање отпада у акумулацији ХЕ “Бочац” потребно око два мјесеца

И. Кардум, Н. Бунић
За уклањање отпада у акумулацији ХЕ “Бочац” потребно око два мјесеца

Бањалука - Око 10.000 метара кубних плутајућих дијелова стабала, пластике и другог смећа завршило је у језеру код бране Хидроелектране “Бочац” након што је пукла заштитна мрежа “Еко-центра”, а очекује се да би отпад могао бити уклоњен за нешто мање од два мјесеца.

Заштитна мрежа Еко-центра пукла је 13. маја јер није издржала притисак отпада који се већ налазио на мрежи, уз додатне количине смећа који су донијеле бујице. Због обилних киша Хидроелектрана “Бочац” испразнила је акумулационо језеро Бочац да би могло прихватити већу количину воде.

- Због ниског водостаја и великог дотока воде мрежа је пукла, а сав отпад је завршио на брани хидроелектране. О пуцању смо обавијестили надлежне институције које би могле ријешити овај проблем. Потребно је уклонити отпад у дужини од 18 километара површине језера, као и поставити нову заштитну мрежу - рекла је директорица Еко-центра “Бочац језеро” Драгана Ковачевић. Истакла је да им је потребан стални извор прихода за редовно чишћење језера, одржавање мреже и механизације како би се избјегле овакве ситуације у будућности.

Директор ХЕ “Бочац” Горан Милановић рекао је да је брана ове хидроелектране природна баријера за сав плутајући отпад и не дозвољава му да оде низводно. Истакао је да би највећи проблем могао бити обезбјеђивање новца за чишћење отпада јер средства која хидроелектрана има у свом редовном годишњем плану за ту намјену неће бити довољна.

Извршни директор за производњу и одржавање у ХЕ “Бочац” Велибор Јарић објаснио је да смеће није опасно по здравље становника јер се углавном ради о пластици и дијеловима стабала.

- Једном годишње бирамо извођача радова који чисти брану. Прошлогодишњи план чишћења завршен је прије нека два мјесеца, а већ смо расписали тендер за извођача радова за наредну сезону. У најбољем случају, очекујемо да би за овај отпад требало да буде уклоњен за 50 дана - казао је Јарић.

С обзиром на то да велики дио отпада долази из горњих токова ријеке, односно из ФБиХ, Јарић је рекао да би било добро када би била остварена међуентитетска сарадња свих општина узводно и низводно од ХЕ “Бочац”.

- Ово је проблем свих општина које се налазе у овом сливу - рекао је Јарић.

Директор Института за заштиту и екологију РС Предраг Илић рекао је да отпад не би требало да представља велику опасност за живи свијет у Врбасу.

- Ријеч је углавном о пластици која се споро разрађује и не може битно угрозити екосистем у води. Мањи проблем је што ово смеће блокира свјетлост која долази до животиња и живог свијета у ријеци, а већи би могли представљати дијелови електронских уређаја који отпуштају токсичне метале, али не знам колико тога има у том смећу - казао је Илић.

Министарство

У Министарству за посторно уређење, заштиту и екологију РС рекли су да ће настојати да пронађу начин на који се може помоћи ХЕ “Бочац” како би што ефикасније ријешили проблем, а до загађења воде за пиће не би требало да дође јер је отпад заустављен код ХЕ “Бочац”, гдје је брана препрека да отпад слободно прође према граду. Додали су да годинама покушавају да активирају надлежне институције, прије свега инспекцијске органе, и да што више раде на подизању свијести грађана о проблему загађености вода.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана