Одобрени нови лијекови на рецепт: На листи и храна за бебе алергичне на млијеко

Срна
Одобрени нови лијекови на рецепт: На листи и храна за бебе алергичне на млијеко

БАЊАЛУКА - Нових 12 лијекова за поједина тешка обољења уврштено је данас на листу А1 нерегистрованох лијекова који се издају на рецепт како би родитељи дјеце која користе ове терапије наставили да остварују право на рефундацију трошкова, саопштено је из Фонда здравственог осигурања.

- Ријеч је о лијековима за епилепсију, лупус, аутоимуне болести, Вилсонову болест и друге - појаснили су из Фонда и додају да су ти лијекови неопходни у лијечењу, а немају алтернативу.

У саопштењу додају да је на листу А лијекова који се издају на рецепт уврштен и нови дијететски препарат - храна за бебе алергичне на протеине крављег млијека (Novalac Allernova AP и Aptamil Allergy Digestive Care), која ће родитељима бити доступна у апотекама у потпуности на терет Фонда.

Из Фонда су навели да ће се мијењати прописи који уређују ову област како би се прилагођавали потребама осигураника, а од фармацеутских компанија очекују да покажу већу заинтересованост за регистрацију лијекова у БиХ како би се побољшала њихова доступност, нарочито за осјетљиву дјечију популацију.

У Министарству здравља и социјалне заштите Републике Српске јуче је одржан састанак министра Алена Шеранића са представницима Фонда и Универзитетског клиничког центра и Удружења дјеце са потешкоћама у развоју Градишка, те Савеза за ријетке болести Републике Српске, на којем је разговарано о процедурама рефундације трошкова лијекова. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана