За седам дана изречено 78.000 КМ казни и једна забрана рада због непоштивања мјера

Срна
За седам дана изречено 78.000 КМ казни и једна забрана рада због непоштивања мјера

БАЊАЛУКА - Због непоштовања превентивних мјера заштите од епидемије у заједници и радним срединама, инспектори су у контролама извршеним у протеклих седам дана изрекли казне у износу од 78.000 КМ, док је за један објекат изречена мјера привремене забране рада, саопштено је из Инспектората Републике Српске.

У саопштењу се наводи да су Републички инспектори протекле седмице извршили 976 инспекцијских контрола поштовања превентивних мјера заштите од епидемије, док су у 53 случаја субјекти затечени у прекршају.

Из Инспектората наводе да је акценат у контролама усмјерен на објекте који због фреквенције грађана на дневном нивоу представљају високоризичне субјекте, као што су угоститељски и трговачки објекти, велики трговачки центри, фризерски салони, али од контроле нису изузете ни друге врсте објеката.

- Имајући у виду тешку епидемиолошку ситуацију, Инспекторат Републике Српске у свом пуном капацитету наставља са појачаном контролом поштовања превентивних мјера, у складу са Закључком Републичког штаба за ванредне ситуације и препорукама Института за јавно здравство Републике Српске - наведено је у саопштењу.

Из Инспектората додају да су за потребе вршења појачаног надзора ангажовани републички инспектори свих 13 инспекцијских сектора, а рад инспектора организован је у смјенама, у радне дане, као и дане викенда.

- Неприхватљиво је и неће се толерисати да неодговорни појединци и након годину дана, сада већ свјесно крше епидемиолошке мјере. За сваки утврђени прекршај сносиће санкције у складу са законом - наглашавају из Инспектората Републике Српске и подсјећају да се непоступање по здравственим прописима током епидемије сматра кривичним дјелом.

У саопштењу се наводи да је у оквиру спровођења наведених мјера до сада извршено 56.995 инспекцијских контрола у којима су изречене казне у износу од 1.389.200 КМ, док је за 74 објекта изречена мјера привремене забране рада.

Из Инспектората позивају привредне субјекте и грађане да остану одговорни у поштовању превентивних мјера и на тај начин дају свој допринос у борби против вируса корона.

- Наведене мјере представљају минималан и занемарив напора за сваког појединца, а пружају велики допринос напорима здравствених радника на стабилизацији цјелокупне ситуације - наведено је у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана