За санирање и означавање црних тачака 1,63 милиона КМ

Агенције
За санирање и означавање црних тачака 1,63 милиона КМ

БАЊАЛУКА - Предузеће "Путеви Републике Српске" идентификовало је укупно 45 локација гдје се најчешће дешавају саобраћајне незгоде, за чије је означавање и санацију у овој години планирано 1,63 милиона КМ.

Вршилац дужности директора овог предузећа Ненад Нешић изјавио је Срни да је свака локација на којој је идентификовано опасно мјесто различита, те се свакој посебно приступа. 

"Санација не мора нужно обухватати грађевинске радове, те је планирано да се на одређеном броју локалитета из године у годину врши реконструкција, а остатак означава саобраћајном сигнализацијом и обезбиједи опремом", појаснио је Нешић. 

Он је навео да су у потпуности санирана опасна мјеста гдје су биле наплатне кућице у Гламочанима код Бањалуке, раскрсница у Источном Сарајеву (опасно мјесто Добриња) и раскрсница у насељу Ребровац, гдје је изграђен кружни ток. 

Вршилац дужности замјеника директора Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске Милија Радовић рекао је Срни да су тачке које тренутно представљају највећу опасност магистрални путеви на дионици Ламовита-Ивањска, у мјесту Пиљагићи, затим дионица Нова Топола-Србац, у мјесту Повелич (Црнаја), дионица Шарговац-Бањалука, у мјесту Раковачке Баре, те раскрсница у бањалучком насељу Карановац. 

Велику опасност за саобраћај представљају и дионица Карановац-Црна Ријека, у мјесту Шервалов кук, дионица Клашнице један-Горња вијака један у мјесту Тутњевац, те дионица Сумбуловац-Љубогошта, у мјесту Љубогошта. 

Радовић је навео да се прошле године на путевима Српске догодило око 10.200 саобраћајних незгода, у којима је погинуло 118 лица, тешко су повријеђена 573, а лакше 2.501. 

"Сви ови показатељи мањи су у односу на 2018. годину за седам до 10 одсто", навео је Радовић. 

Он каже да је најчешћи узрок саобраћајних незгода непрописна и неприлагођена брзина кретања, те је, према званичним статистикама Министарства унутрашњих послова (МУП) Српске, на несрећу или незгоду квалитет саобраћајнице утицао у проценту до један одсто. 

"Међутим, од 1. јануара МУП Српске податке о саобраћајним незгодама води према методологији која је у примјени у ЕУ и која обезбјеђује тачније податке о узроцима. Та методологија је у Србији у примјени већ двије године и код њих пут учествује као узрок незгоде или је утицао на њене посљедице са око 20 одсто", напоменуо је Радовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана