За развој приватног сектора 700.000 евра

Srna
Foto: Printscreen

САРАЈЕВO- У БиХ је данас објављен јавни позив за приједлоге пројеката за пружање подршке иновативним технолошким пројектима примјењивим у индустрији, чија је вриједност 700.000 евра, с циљем подршке развоју малих и средњих предузећа и јачања сектора иновација.



Циљ овог јавног позива, у оквиру пројекта "ЕУ фор дигитал СМЕ", јесте да повећа капацитет БиХ да подржи развој приватног сектора кроз иновације и дигитализацију. 

Шеф секције операције за економски развој, природне ресурсе и инфраструктуру Делегације ЕУ у БиХ Жил Ребате рекао је новинарима у Сарајеву на помоцији овог јавног позива да ће се различитим технологијама помоћи у развоју малих и средњих предузећа, која су, по њему, најважнији фактор развоја економије БиХ. 

"Важно је опремити та предузећа за будућност, будући да раде у конкурентном окружењу, важно је да усвоје и имају дигиталне вјештине и опрему", навео је Ребате. 

Он је истакао да се овим јавним позивом очекује јачање сектора иновација, што ће довести до боље конкурентности малих и средњих предузећа на регионалном тржишту, те да ће то бити значајан допринос и за грађане БиХ. 

"Слично свим земљама у свијету, БиХ мора створити повољно окружење и екосистем за инвестиције, иначе их неће бити могуће успјешно спровести. За даљу дигитализацију значајно је успостављање широкопојасне инфраструктуре", навео је он. 

Ребате је додао да је за успјешност пројекта важно да се спроведе дигитализација јавних услуга, те нагласио да је значајно усвајање закона о електронском потпису у БиХ. 

Ева Нар, директор програма пројекта "ЕУ фор дигитал СМЕ", истакла је важност дигитализације за привредни сектор у БиХ, као и да је за мала и средња предузећа важно одговорити на питања како је спровести. 

Она је најавила низ активности у наредне двије године које укључују успостављање сектора за иновације који ће бити у прилици да пружа подршку малим и средњим предузећима. 

Пројекат је фокусиран на трансфер знања и размјену са организацијама за истраживање и развој из земаља западног Балкана. 

Након објављивања јавног позива биће одржане двије онлајн сесије за потенцијалне кандидате у уторак, 14. фебруара, те 16. фебруара. 

Вриједност пројекта "ЕУ фор дигитал СМЕ" је 6,1 милион евра, од чега је ЕУ издвојила пет милиона, а Њемачка 1,1 милион евра. 

Пројекат ће трајати до 2024. године, а спроводиће га Њемачка организација за међународну сарадњу. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана