За плате у просвјети, науци и култури пет одсто више новца из буџета

Срна
За плате у просвјети, науци и култури пет одсто више новца из буџета

БАЊАЛУКА - Износ средстава намијењених за плате запосленима у области образовања, науке и културе, који се финансирају из буџета Републике Српске требало би да буде повећан за пет одсто, а у наредним данима треба да се договоре конкретни обрачуни, поручено је након састанка ресорних министара и представника Синдиката образовања, науке и културе.

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић истакла је да би повећање од пет одсто, на постојећи буџет од 343 милиона КМ, који се издваја на годишњем нивоу за плате за запослене у основне и средње школе, ђачке домове, средњошколске центре и запослене у области културе, значило додатних 16 милиона КМ годишње.

-То је оквирни износ у који би представници синдиката и ресорних министарстава требало да укалкулишу повећање плата - рекла је Тривићева новинарима у Бањалуци.

Према њеним ријечима, важно је да је ово континуирани наставак рада Владе Републике Српске на повећању плата у просвјети, те да је ово треће повећање плата у посљедње три године.

-.Сматрам да су то добри стратешки правци Владе на добробит свих запослених у образовању - додала је Тривићева.

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Српске Срђан Рајчевић изразио је велико задовољство што већ трећи пут за двије и по године долази до повећања плата радницима у области високог образовања и студентског стандарда.

-Није лако у времену пандемије и глобалне кризе обезбиједити нешто овако, али то показује способност саме Владе, али добру сарадњу са синдикатом. То ће се сигурно и наставити -  рекао је Рајчевић.

Он је појаснио да је на састанку разговарано о самим принципима за повећање плата, те да се преговори настављају.

-Крећемо се у оквирима повећања до пет одсто у односу на издвајања за плате запослених у цјелокупном образовном сектору - рекао је Рајчевић.

Предсједник Синдиката образовања, науке и културе Драган Гњатић рекао је да се повећање односи на запослене у институцијама образовања, науке и културе, које се финансирају из буџета Републике Српске.

- Данас смо договорили одређене смјернице и износе у оквиру којих треба да се крећемо. Синдикат је на том истом фону. Наш некакав захтјев је био да они радници који имају најмање плате добију процентуално највећи износ, а они радници који имају највеће плате, процентуално најмањи износ, односно да то повећање за све раднике буде 50 КМ - појаснио је Гњатић.

Он је додао да би то значило повећање средстава за плате за 17,5 милиона КМ на годишњем нивоу.

-Вјерујем да ћемо у наредним данима доћи до најбољих рјешења како би сви радници били задовољни. Оно што је најважније јесте да имамо повећање плата -, нагласио је Гњатић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана