За осам мјесеци наплаћено 1,5 милијарди КМ пореза

Срна
За осам мјесеци наплаћено 1,5 милијарди КМ пореза

Бањалука - Пореска управа Републике Српске за осам мјесеци ове године на рачун јавних прихода Српске прикупила је 1,543 милијарде КМ, што је за 112,7 милиона КМ или осам одсто више него у истом периоду прошле године, чиме је настављен позитиван тренд наплате.

Из Пореске управе Српске саопштено је да су за осам мјесеци директни порези наплаћени у износу од 323,2 милиона КМ, што је за 25,3 милиона КМ или девет одсто више него у истом периоду прошле године.

Највећи раст наплате код директних пореза остварен је код пореза на доходак, који је наплаћен у износу од 154,6 милиона КМ или девет одсто више.

Раст наплате од 7,9 милиона КМ остварен је код пореза на добит, док је од пореза на употребу, држање и ношење добара наплаћено 421.489 КМ више.

Остварен је и раст наплате пореза на непокретности, који је за осам мјесеци ове године наплаћен у износу од 16 милиона КМ, што је за скоро четири милиона КМ или 33 одсто више него у истом периоду лани.

Када је ријеч о доприносима, од јануара до августа по том основу прикупљено је 951,5 милиона КМ, што представља раст од 70,4 милиона КМ или осам одсто.

Доприноси за Фонд ПИО наплаћени су у износу од 521,9 милиона КМ или шест одсто више, док су доприноси за Фонд здравственог осигурања наплаћени у износу од 360,2 милиона КМ или 11 одсто више у односу на исти период прошле године.

Раст је забиљежен и код прихода по основу доприноса за Фонд дјечије заштите који су већи за шест одсто, те за Фонд за запошљавање који су већи за седам одсто, а већа је и наплата по основу доприноса за Фонд за запошљавање лица са инвалидитетом и то за 15 одсто.

Код осталих јавних прихода забиљежена је наплата од 262 милиона КМ, што је за 21,4 милиона КМ или девет одсто више у односу на исти период прошле године.

Највећи раст је забиљежен код прихода од такси и накнада које су наплаћене у износу од 174,1 милион КМ, што представља раст за 26,9 милиона КМ или 18 одсто више.

Значајан раст у овом сегменту јавних прихода остварен је и од накнада за приређивање игара на срећу које су прикупљене у износу од 16,5 милиона КМ или 14 одсто више, те од прихода по основу казни којих је прикупљено за 18 одстоа више, односно наплаћено је 13,6 милиона КМ.

Мања наплата забиљежена је код концесионих накнада које су за осам мјесеци ове године наплаћене у износу од 23 милиона КМ, што је за 9,3 милиона КМ мање него у истом периоду прошле године.

"Ступањем на снагу Закона о измјенама Закона о накнадама за коришћење природних ресурса за производњу електричне енергије у марту прошле године смањени су, односно враћени на ниво прије поплава, износи накнада за коришћење природних ресурса у сврху производње електричне енергије и начин плаћања, што је утицало на мању наплату прихода од концесионих накнада у овом периоду", наводи се у саопштењу.

Када је ријеч о заосталим обавезама по основу индиректних пореза и доприноса за Фонд солидарности, за осам мјесеци ове године наплаћене су у износу од 6.557.470 КМ, што је смањење за 4,4 милиона КМ.

Из Управе појашњавају да је на то утицало ступање на снагу Закона о престанку важења Закона о посебном доприносу за солидарност, који је у примјени од 1. јануара.

За осам мјесеци ове године на подручју Републике Српске регистровано је 807 пореских обвезника-правних лица и 2.213 пореских обвезника-предузетника, док је истовремено одјављено 219 пореских обвезника-правних лица и 755 пореских обвезника-предузетника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана