За научноистраживачке пројекте 800.000 марака

А. Ј. Р.
За научноистраживачке пројекте 800.000 марака

Бањалука - Научни радници и истраживачи у Српској имају прилику за унапређење свог рада јер је Министарство науке и технологије РС јуче расписало конкурс за суфинансирање научноистраживачких пројеката у овој години, вриједан 800.000 марака.

На јавни позив који ће бити отворен до 31. октобра, право учешћа имају високошколске установе у Српској, Академија наука и умјетности, научноистраживачки и истраживачко-развојни институти, те истраживачки центри.

- Конкурс овог типа није био објављиван у протекле двије године и самим тим његова важност за истраживачку заједницу је већа јер ћемо имати прилику да заједно са истраживачима размотримо њихове идеје и видимо у којем правцу иде научноистраживачки рад у РС - рекао је министар науке и технологије РС Ален Шеранић.

Он је појаснио да ће Министарство обезбиједити до 30.000 КМ за суфинансирање по пројекту.

- Ријеч је о једногодишњим пројектима и дужност сваке организације која буде конкурисала је да обезбиједи суфинансирање у износу од 20 одсто буџета пројекта - рекао је Шеранић.

Према његовим ријечима, пројекти морају имати друштвени значај, а један истраживач може бити истовремено пријављен у максимално два научноистраживачка пројекта.

- Координатори пројекта морају имати објављене радове везане за листу свјетских научноистраживачких часописа. Међународна искуства координатора су значајна због повезивања наших истраживача са колегама из Европе и свијета - нагласио је Шеранић.

Конкурс је објављен на сајту Министарства науке и технологије РС и у дневним новинама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана