За лијечење трогодишње Иване хитно потребно 250.000 евра

Agencije
За лијечење трогодишње Иване хитно потребно 250.000 евра

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - За лијечење у иностранству трогодишње Иване Бјелогрлић из Источног Сарајева хитно је потребно 250.000 евра, речено је на данашњој конференцији за новинаре коју је организовао Општински одбор Црвеног крста Источне Илиџе, који је покренуо и координира великом хуманитарном акцијом за прикупљање потребних средстава.

Мајка болесне дјевојчице Нина Бјелогрлић рекла је новинарима да је у септембру прошле године Ивани дијагностикован карцином бубрега, након чега су у здравственим установама у Бањалуци и Београду услиједили операција, те хемо и терапије зрачењем, али су најновији контролни прегледи показали да се болест проширила.

"За нас овдје не постоји више могућност даље терапије и лијек морамо тражити у иностранству, за шта су потребна велика средства", рекла је Нина, иначе љекар у Дому здравља у Источном Сарајеву.

Она је навела да је за лијечење на клиници која пружа најбоље шансе потребно 250.000 евра, док друге траже мање и разлика је између 20.000 и 30.000 евра.

"Што прије скупимо средства, то боље. За неких мјесец дана ми морамо ићи даље", каже Нина Бјелогрлић.

Према њеним ријечима, Фонд солидарности Републике Српске за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству вољан је да помогне, али породица мора сама да ступи у контакт са клиникама које би примиле Ивану на лијечење.

"Најбоља је клиника за дјечију онкологију `Густав Роси` у Паризу, и од њих ускоро очекујемо позив за преглед", рекла је Нина, истичући да би Ивана тамо имала највише шанси за одговарајућу терапију.

Она се захвалила свим добрим људима који ће помоћи борбу за Иванино оздрављење.

Предсједник Општинске организације Црвеног крста Источне Илиџе Ранко Скакавац рекао је да су по сазнању у Иваниној болести покренули акцију за помоћ у њеном лијечењу, прво на простору Источног Сарајева, Пала и Фоче, али да је она за неколико дана достигла незабиљежене размјере.

"Одлична је реакција људи у Источном Сарајеву и Сарајеву, јављају се људи из цијеле Републике Српске, из иностранства питају како помоћи", рекао је Скакавац и за вечерас најавио састанак омладинаца волонтера, на који су позвани и представници градских и општинских власти, како би се координисана акција проширила на цијелу БиХ.

Он је рекао да ће у децембру бити отворен и хуманитарни телефонски број за прикупљање помоћи за Иванино лијечење, те додао да су се са жељом да одрже хуманитарни концерт јавили пјевачи Здравко Чолић и Миљан Миљанић.

"Сигуран сам да ће акција успјети, да ли за 10 или 20 дана", каже Скакавац, који је додао да ће православне цркве на простору Источног Сарајева бити замољене да истовремено одрже молебан за Ивану.

За новчану помоћ за лијечење Иване Бјелогрлић, јединице Нине и Јеленка, отворен је намјенски жиро-рачун у Интеса Санпаоло банци Сарајево, број 1541029988405703.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана