За интервентни откуп поврћа два милиона КМ

Анита Јанковић Речевић
За интервентни откуп поврћа два милиона КМ

БАЊАЛУКА - С циљем стабилизације тржишта и заштите домаће производње Влада РС обезбиједиће два милиона КМ за интервентни откуп 11.000 тона тржишних вишкова поврћа, што ће домаћим произвођачима помоћи да преброде проблеме проузроковане падом потражње због епидемије вируса корона.

Предсједник Владе РС Радован Вишковић истакао је јуче да ће новац бити обезбијеђен из Компензационог фонда, нагласивши да ће Влада прерађивачима суфинансирати откуп поврћа са десет фенинга по килограму.

- То се не односи на количине које су раније уговорене. Ако осим тих 11.000 тона буде још вишкова поврћа, имамо привредне субјекте спремне да уз нашу помоћ одређене количине извезу на тржиште окружења - рекао је Вишковић и подсјетио да је Влада на прошлој сједници усвојила информацију о откупу тржишних вишкова товних свиња и јунади, што ће суфинансирати са око три милиона КМ.

За реализацију нове мјере задужено је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, које је јуче објавило позив пословним субјектима који се баве откупом и извозом поврћа са сједиштем у Српској да изразе интерес о откупу.

- Количине поврћа за које откупљивач изрази интерес не могу бити мање од 100 тона и то за период откупа од 15. августа до 30. октобра - наводи се у позиву Министарства пољопривреде и додаје да се пријаве могу доставити лично или путем електронске поште на адресу Агенције за аграрна плаћања РС до понедјељка до 16 часова.

Директор Прехрамбене индустрије “Сава Семберија” Стево Филиповић поздравио је одлуку Владе РС, наводећи да је правовремена и на мјесту.

- Од краја јуна интензивно откупљујемо све домаће поврће, а наставићемо и сада. Највећи проблем имају произвођачи пластеничке бијеле паприке јер због смањене потражње немају коме продати произведене количине. Сви вишкови биће откупљени, а захваљујући потезу Владе успјећемо упослити фабрику у пуном капацитету, тако да ће ефекти бити вишеструки - рекао је Филиповић и додао да “Сава Семберија” може прерадити 8.000 тона поврћа.

У интервентном откупу учествоваће и бањалучка “Витаминка”.

- Планирамо да откупимо 1.600 тона. Потез Владе РС је изузетно добар, прије свега за произвођаче, али и за прерађиваче - рекао је власник “Витаминке” Тодор Панић. 

Новом мјером Владе задовољан је и бијељински повртар Младен Лазић, који је ове сезоне већ произвео око 1.000 тона поврћа, а ускоро слиједи вађење кромпира. 

- Пандемија је утицала на пад посла у угоститељству, тако да нисмо имали коме да продамо зелену салату, краставце, купус, парадајз, поврће које се конзумира свјеже, што нам је створило огромне проблеме који ће овим потезом Владе бити елиминисани - истиче Лазић, који ће се ове сезоне наћи и у улози откупљивача. Његова фирма “Мемекс”, која се бави производњом поврћа, покренула је и погоне за прераду.

- План је да у склопу интервентног откупа преузмемо 1.500 тона поврћа, прије свега краставаца, купуса, патлиџана, паприка и парадајза. Надамо се да неће бити проблема у пласману, с обзиром на то да се на полицама наших маркета појављују само три домаћа прерађивача - наводи Лазић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана