За црне тачке нема још ни грађевинске дозволе

Милијана Латиновић
За црне тачке нема још ни грађевинске дозволе

БАЊАЛУКА - Опасне кривине у Републици Српској, Тутњевац, Пиљагићи и Љубогошта још чекају “пеглање” и односе животе, јер њихова санација није почела ни три године након што је најављена.

У предузећу “Путеви Републике Српске” у мају 2018. године навели су да су за та три опасна мјеста урађена стручна мишљења и урбанистичко-технички услови, те да је вриједност планираних радова 1,1 милион марака без ПДВ-а. Годину касније истакли су да су завршени главни пројекти санације и да је у току поступак добијања грађевинске дозволе.

У “Путевима РС” навели су за “Глас Српске” да је у току поступак рјешавања имовинско-правних односа код надлежних институција.

- То је основни предуслов за прибављање грађевинских дозвола код надлежног министарства, за санацију опасних мјеста. Тек након рјешавања имовинско-правних односа и прибављања грађевинских дозвола приступиће се спровођењу поступка јавне набавке за избор извођача радова санације наведених опасних мјеста - појаснили су у “Путевима” и додали да је на магистралној и регионалној путној мрежи до сада извршено означавање 41 опасног мјеста.

Осим тога, наводе да је и за опасна мјеста Бањалука (Раковачке баре), Повелич (Црнаја) и Павловац израђена просторно-планска и техничка документација, те да је у току поступак рјешавања имовинско-правних односа, након чега ће се приступити прибављању грађевинских дозвола за њихову санацију.

Замјеник директора Агенције за безбједност саобраћаја РС Милија Радовић истиче за “Глас Српске” да су кривине Тутњевац, која се налази на путу Бањалука - Прњавор, Пиљагићи, на дионици Приједор - Бањалука и Љубогошта код Пала мјеста на путевима на којима из године у годину страда највише учесника у саобраћају, те да су због тога прве доспјеле на списак за санацију.

- Према правилнику, за опасно се проглашава мјесто на којем се у посљедње три године догодило најмање шест несрећа са посљедицама за лица. Процедура предуго траје, па ниједно од прва три опасна мјеста предвиђена за санацију још није санирано - рекао је Радовић.

Додао је да је за четири мјесеца ове године на путевима у Српској погинуло 18 лица, што је нешто мање у односу на исти период лани, али је било нешто више повријеђених.

- У прошлој години у 45 одсто саобраћајних несрећа са смртним исходом узрок је била непримјерена брзина. Пред нама су сада два најкритичнија мјесеца, јул и август, када у просјеку мјесечно страда и до 19 особа. Надам се да ће се учесници у саобраћају придржавати прописа како бисмо избјегли тај црни сценарио - поручио је Радовић.

Финансирање

Милија Радовић је казао да се новац за анализу и санацију црних тачака обезбјеђује од путарине која се плаћа приликом регистрације возила. Према његовим ријечима, од пет до десет одсто новца од путарине иде за те намјене, што је у просјеку око 1,5 милиона марака годишње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана