За богатије шуме 19 милиона садница

А. Ј.
За богатије шуме 19 милиона садница

Бањалука - Радници Центра за сјеменско-расадничку производњу “Шума РС” овог прољећа посијали су на око 28.000 квадрата разно четинарско и лишћарско дрвеће, захваљујући чему ће произвести око 19 милиона младих садница које ће обогатити шуме.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС истичу да су сјетвени радови у расадним центрима у Приједору и Брчком завршени, а радници центара у Добоју, Невесињу и Шековићима приводе крају сјетву двадесетак врста украсног дрвећа и грмља.

- У расадницима је посијано око 3.100 килограма сјемена лишћарских врста попут бијелог јасена, багрема, лужњака, китњака, и то на површини од 8.200 квадрата. На 20.000 квадрата посијано је око 300 килограма сјемена четинарских врста, и то смрче, бијелог и црног бора, Панчићеве оморике и других - рекли су у министарству.

Директор центра Никола Миличевић очекује да од засијаног сјемена никне око 18,7 милиона садница лишћарских, четинарских и воћкастих биљака.

- Производња ће трајати између двије и четири године и све саднице нећемо истовремено пласирати на терен. Највише ћемо имати садница четинара - рекао је Миличевић.

Он је додао да би центар у овој години требало да купцима испоручи око четири милиона младих садница.

- Саднице ћемо пласирати газдинствима “Шума РС”, а дио ћемо продати шумама Федерације БиХ. Нешто ћемо продати Црној Гори и рудницима и термоелектранама у БиХ, који имају обавезу пошумљавања - навео је Миличевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана