За асистенте у настави 1,2 милиона КМ

Милијана Латиновић
За асистенте у настави 1,2 милиона КМ

Бањалука - За финансирање асистената за ученике са потешкоћама у развоју који похађају редовну наставу у идућој школској години биће обезбијеђено 1,2 милиона КМ.

Влада РС је на јучерашњој сједници усвојила информацију о потреби ангажовања и финансирања асистената за ученике са аутизмом и ђаке са тјелесним потешкоћама који похађају редовну наставу у основним школама.

- Министарство просвјете и културе РС је задужено да захтјеве за асистенте за ученике са другим сметњама у развоју разматра и одобрава у складу са расположивим средствима у буџету - саопштено је из Бироа Владе РС за односе с јавношћу.

У Министарству просвјете кажу да је у прошлој школској години било ангажовано 205 асистената.

- У току је достављање сагласности школама за ангажовање асистената у школској 2018/2019. години - навели су у министарству.

Ова пракса је у Српској уведена још 2010. године, а међу првима инклузивну наставу увела је бањалучка Основна школа “Иво Андрић”.

- За сваку је похвалу то што смо ове године одобрење за ангажовање осам асистената добили на вријеме, прије почетка наставе. Они су огромна подршка у раду, првенствено ученицима, а онда и родитељима и наставницима - рекла је директорица ове школе Жељка Опачић.

Она је истакла да су асистенти до сада мјесечно добијали око 350 марака, те им нису били плаћени одмори и празници.

Директор Основне школе “Василије Острошки” у Требињу Милорад Надаждин истиче да су поднијели захтјев за ангажовање једног асистента.

- Имамо једну ученицу са потешкоћама у развоју, за коју смо и лани ангажовали асистента. Посебно ме радује то што је код ње видљив напредак и што уз помоћ асистента успјешно савладава градиво - рекао је Надаждин.

Асистенти који су основцима с аутизмом највећа подршка у савладавању математичких недоумица и градива из других предмета истичу да је рад с овом дјецом нешто посебно, али да захтијева много труда и одрицања.

- Потребно је много рада и труда да би помогли малишанима да савладају градиво. Многи асистенти су на себе преузели улогу учитеља, а то нимало није лако - рекла је асистенткиња Сандра Турудија из Бањалуке која ће од септембра у ђачку клупу са двоје основаца. Она је поздравила то што је Влада ове године много раније донијела одлуку о ангажовању и финансирању асистената и изразила наду да ће им надокнаде убудуће бити исплаћиване на вријеме.

Ова одлука Владе РС улива наду и родитељима који кажу да су им асистенти велики ослонац.

  • Асистенти су веома важни дјеци у инклузији и без њих се она не би могла спроводити. Драго ми је да је ове године то боље ријешено и надам се да ће тако бити и даље. Међутим, због кашњења накнада за асистенте претходне двије године родитељи сада тешко могу да пронађу асистента, јер се нико не пријављује за тај посао - рекла је мајка дванаестогодишњег дјечака Горјана Бањац.

Влада РС

Влада РС је на јучерашњој сједници прихватила и информацију о стању у области прерађивачке индустрије у којој је наведено да је индустријска производња у РС у првом полугодишту већа за 5,2 одсто у односу на исти период лани. Министри су донијели и Уредбу о евиденцији, анализи, испитивању и процјени процедура и формалности за пословање у РС чији је циљ поједностављење административних процедура. Донесена је и Уредба о измјени и допуни Уредбе о насељеним мјестима која чине подручје јединице локалне самоуправе, а усвојен је Приједлог просторног плана подручја посебне намјене “Аеродром Бањалука”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана