Вулић: Сваке године од болести срца умре око 7.000 људи

Срна
Вулић: Сваке године од болести срца умре око 7.000 људи

БАЊАЛУКА - У Републици Српској сваке године од болести срца умре око 7.000 људи, а између 15 и 20 одсто становништва старијег од 18 година има кардиоваскуларна обољења, рекао је данас национални координатор за превенцију кардиоваскуларних болести у Српској Душко Вулић.

Вулић је конференцији за новинаре на Медицинском факултету у Бањалуци поводом обиљежавања Свјетског дана срца рекао да проценат смртности у Српској од болести срца износи између 47 и 50 одсто.

"То је далеко боље у односу на податке од прије двадесетак година када је смртност била и до 57 одсто", навео је Вулић.

Он је упозорио да су они који имају кардиоваскуларне болести под већим ризиком када оболе од вируса корона.

Вулић је истакао да људи који имају редовну физичку активност од најмање пола сата, попут шетње, за трећину смањују ризик оболијевања од болести срца.

Предсједник Удружења кардиолога Српске Тамара Ковачевић Прерадовић рекла је да свако промјеном одређених животних навика може да унаприједи здравље и смањи ризик од кардиоваскуларних болести.

Она је истакла да удружење на том плану сваке године реализује и различите едукације становништва.

"Болести срца су водећи узрок смртности у Српској и свијету. Колико год ми професионалци чинимо за пацијенте, толико је важно да и они нешто учине за себе на начин - да воде здрав живот, буду физички активни, да се здраво хране и да не пуше", навела је Прерадовићева.

Декан Медицинског факултета у Бањалуци Ранко Шкрбић рекао је да студенти ове установе континуирано спроводе активности усмјерене ка здравим стиловима живота и промоцији здравља.

"Нездрави стил живота неминовно води у метаболичку болест, а једна од њених највећих посљедица јесу дијабетес или кардиоваскуларна болест", навео је Шкрбић.

Ангелина Дулић је у име Комитета за међународну размјену студената медицине Српске рекла да ће данас, од 16.00 часова, на "Стази здравља" на бањалучком Бањ Брду бити одржана шетња поводом обиљежавања Свјетског дана срца.

"На почетку стазе биће наши волонтери и желимо да покажемо грађанима да могу тих пола сата за шетњу да одвоје за себе и унаприједе здравље", истакла је Дулићева и додала да у Бањалуци постоје бројна и одговарајућа мјеста за физичке активности.

Фондација "Здравље и срце", у сарадњи са институцијама у Републици Српској обиљежава 29. септембар - Свјетски дан срца под слоганом "Користи срце да направиш бољи избор" с циљем наглашавања потребе редовне физичке активности, престанка пушења, здраве исхране и заштите од вируса корона, а све да би се смањило оболијевање и умирање од кардиоваскуларних болести.

Ова фондација је пуноправни члан Европске мреже за срце и Свјетске федерације за срце и сваке године обиљежава Свјетски дан срца у сарадњи са Удружењем кардиолога, Министарством здравља и социјалне заштите, Медицинским факултетом Бањалука, Факултетом физичког васпитања и спорта, Домом здравља у Бањалуци, те у партнерству са градом Бањалука.

Реализују пројекат "Промоција значаја физичке активности" у шест градова Српске у партнерству са "Друштвом за срце Словеније" и с циљем промоције стаза здравља и значаја физичке активности.

Циљ пројекта је допринијети очувању здравља грађана, а град Бањалука је лани са Фондацијом потписао протокол о сарадњи на плану његове реализације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана