Вучић уручио Додику 10.000 доза вакцине „АстраЗенеке“ за Српску

Срна
Вучић уручио Додику 10.000 доза вакцине „АстраЗенеке“ за Српску

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић уручио је у Београду српском члану и предсједавајућем Предсједништва БиХ Милораду Додику 10.000 доза вакцине компаније „АстраЗенека“ за Републику Српску.

Вучић је уручио вакцине током посјете са Додиком Институту за вирусологију и серуме „Торлак“ у Београду, а за 15 дана биће испоручено још 10.000 доза вакцина компаније „АстраЗенека“, док ће „спутњик ве“ бити обезбијеђен када буде направљен у Торлаку.

Милорад Додик захвалио је за подршку Србије и данас уручене вакцине намијењене за Републику Српску.

Додик је истакао да је Србија увијек без оклијевања помагала Српској, те да је доказ за то и ovih 10.000 вакцина.

- Ово нам значи јер смо ми због укупних односа у БиХ и на нивоу БиХ показали потпуни неуспјех око набавке вакцина, имајући у виду и стање на тржишту произвођача. Зато захвалност за ову количину вакцина - рекао је Додик новинарима.

Он је рекао да је Српска успијевала да обезбиједи вакцине директном набавком или путем одређених донација, да је око 50.000 људи вакцинисано, те оцијенио да би „јачи процес вакцинације“ требао бити у наредним седмицама.

Додик је истакао да је ово значајна помоћ коју Српска добија од Србије.

Он је рекао да му је драго што се налази на институту „Торлак“ који је „култно мјесто српских здраствених институција“.

-Драго ми је што Влада Србије и предсједник Србије Вучић улажу пажњу да се ово подигне на много виши ниво, јер ми то посматрамо као дио нечега што припада и нама и даје нам могућност да лакше обезбиједимо многе ствари које су потребне за различите здравствене опасности - рекао је Додик.

Он је указао на чињеницу да је Србија лидер у погледу набавке вакцина и вакцинацији становништва, те да је помагала и БиХ, ФБиХ, Кантону Сарајево, Републици Српској.

Додик је подсјетио да је постојала могућности да сви из Републике Српске, па и БиХ дођу и вакцинишу се у Србији без икаквих услољавања, што је омогућило знатно растрећење не само у Српској, него и БиХ.

-Видјели сте на који начин су неки то пропратили, али ширина и величина Србије је могла да истрпи и те критике и да остане оно што јесте, а то је да помаже другима и да то несебично увијек чини - рекао је Додик.

Он је изразио увјерење да ће прозиводња вакцине у Србији ријешити дугорочно проблем вакцина у региону.

-Радујем се свим напорима у упогледу развијања капацитета за јачање значаја улоге у прозводњи вакцина и свих других медикамената у институту “Торлак“ - рекао је Додик.

- Србија ће, уз данашњу донацију од 10.000 доза вакцина „астра зенеке“ против вируса корона за Републику Српску обезбиједити и руске вакцине „спутњик“, као и било које друге - рекао је Вучић.

Вучић је захвалио Додику што је лично преузео донацију вакцина „астра зенека“, те прецизирао да та донација обухвата још 10.000 доза за ревакцинисање.

Он је рекао и да је Србија спремна да Републици Српској достави и било коју друге вакцине против вируса корона, за које добије дозволе за извоз.

-За Републику Српску, и по питању вакцина, увек смо ту на располагању и кад год можемо да помогнемо то ћемо и да урадимо - рекао је Вучић.

Он је нагласио да су односи Србије и Републике Српске на изузетно високом нивоу, те нагласио да ће се такви братски и пријатељски односи неговати и у будућности.

Вучић је рекао да Србија може да помогне и Републици Српској и свима другима у региону јер је обезбиједила довљно вакцина за своје грађане.

Он је прецизирао да је Србија данас прешла број од три милиона датих доза, а да је више од 1,2 милиона грађана ревакцинисано.

Према његовим ријечима, Србија ће у понедјељак добити још 211.000 доза вакцине „фајзер“, да очекује до краја априла још 500.000 кинеске вакцине „синофарм“, као и нове количине руске вакцине „спутњик“.

Он је изразио задовљство што је на Институту „Торлак „ почело пуњење и паковање руске вакцине „спутњик“, те потврдио да ће половином наредног мјесеца бити произведене и прве количине.

 

Претходно су Вучић и Додик током обиласка Института „Торлак“ упознати са шемом рада и потребама ове установе, а показана им је и бочица са компонентом један за руски вакцину „спутњик ве“, која ће се овдје производити.

- За неколико месеци ћемо производити и супстанцу и течност и тада ћемо тек бити независна земља - рекао је Вучић, коме је за успомену поклоњена једна бочица са компонентом „спутњика ве“, који ће се производити на Институту „Торлак“.

Вучић је рекао да је здравство међу четири стуба озбиљне и моћне државе.

Он је навео да се у ЕУ већ може чути да ће бити пакао око набавке вакцина за грип, те оцијенио да зато Србија треба да улаже у „Торлак“ да не зависи ни од кога.

Из Руског фонда за директне инвестиције (РФПИ) јуче је саопштено да је на Институту „Торлак“ покренута производња вакцине против вируса корона „спутњик ве“ и да ће у будућности моћи да се извози у државе региона.

Овим је Србија постала прва држава у јужној Европи која ће производити „спутњик“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана