Вучић у Мркоњић Граду: Доносимо помоћ за школу

Агенције
Вучић у Мркоњић Граду: Доносимо помоћ за школу

МРКОЊИЋ ГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић рекао је, након обиласка Машинске школе у Мркоњић Граду, као и школске библиотеке заједно са званичницима Републике Српске, српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком и предсједавајућим Савјета министара Зораном Тегелтијом, да ће помоћ Србије овој школи износити око 300.000 евра.

- Моћи ћете да набавите ЦНЦ машину за Машинску школу, која је веома важна. Где год смо куповали ове ЦНЦ машине, странци су гледали да ту направе фабрике јер су имали добре и обучене раднике. Ми смо спремни да помажемо и даље, да набављамо рачунаре за Гимназију и то ћемо и наставити - рекао је Вучић.

Он је, у разговору са ученицима, примијетио да су, тамо гдје су увођене те машине, странци гледали да направе фабрику у близини, јер су имали добре монтере, браваре...

- Посебно сам срећан што сам чуо од директора да имамо 10 првака више него прошле школске године - рекао је Вучић.

Иначе, Гимназију и Машинску школу у Мркоњић Граду похађа више од 500 ученика, а налазе се у једном објекту саграђеном 1973. године који је, како је навео директор Машинске школе Предраг уза, током агресије хрватске војске 1995. године био у ужасном стању.

Предсједник Србије своју је посјету Мркоњић Граду  започео обиласком Гимназије и Машинске школе, а испред школе су га дочекали бројни грађани, као и Додик, предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, начелница Мркоњић града Дивна Аничић, руководство школе...

Вучић је нагласио да је увијек срећан када дође у Републику Српску и када је са српским народом, нагласивши да је српски народ јединствен и недјељив, те да су сви покушаји подјеле немогући.

Да би помогла српском становништву у Републици Српској, Влада Србије је за различите пројекте у посљедње двије године издвојила 32 милиона евра.

Додик је нагласио да је Мркоњић Град херојски град, који је обновљен након Одбрамбено-отаџбинског рата и захвалио предсједнику Србије за помоћ и подршку Републици Српској.

Позвао је српски народ на јединство и очување идентитета, истичући да су подјеле неприхватљиве. Подсјетио је на дешавања у Црној Гори, истичући да без СПЦ нема ни српског народа.

Додик је навео да су сви Срби један народ, нагласивши да нема "босанских Срба", јер су смо сви дио истог народа.

Цвијановићева је захвалила Вучићу и изразила задовољство што су били у прилици да у Мркоњић Граду дочекају предсједника Србије.

- То је знак нашег јединства и наше добре сарадње - рекла је Цвијановићева.

Захвалила се и институцијама Српске и Србије које добро сарађују.

- Ово је град који је био велики страдалник, а данас са поносом кажемо да је ово град у који се вратио живот. То смо успјели наравно и уз помоћ Србије - навела је Цвијановићева.

Вучић је и на инстаграм налогу "Будућностсрбије" забиљежио свој долазак у ову општину у РС, уз поруку да доноси помоћ за школу коју похађа више од 500 ђака.

- Прелепа је РС и доносимо помоћ за Машинску школу и Гимназију. Идем потом у Дрвар да помогнемо народу, да отворимо фабрику. Испуњавамо обећање које смо дали грађанима - поручио је Вучић у кратком видеу на инстаграму.

Послије посјете образовним установама почео је, у згради општине Мркоњић Град, састанак Додика и руководства Српске са Вучићем.

Начелница Мркоњић Града Дивна Аничић казала је, уочи посјете, да долазак Вучића у Мркоњић Град има историјски карактер, јер ниједан предсједник Србије никада није посјетио ову општину.

Вучић, Додик и Цвијановићева ће потом отпутовати у Дрвар, гдје ће прво присуствовати отварању филијале Комерцијалне банке, обићи Дом здравља, а потом свечано отворити погон познате српске текстилне компаније “Јумко” из Врања, у којем ће посао добити стотину становника ове сиромашне општине.

По завршетку посјете обићи ће Музеј “25 мај”, у оквиру ког се налази Титова пећина. Вучић је у Дрвару боравио и половином септембра прошле године.

Додик је синоћ истакао да ће Српска и Србија помоћи тој општини у ФБиХ. Истакао је да, нажалост, сви развојни пројекти и сада као и у вријеме Јосипа Броза Тита заобилазе Дрвар и истакао да ова општина не може без помоћ Српске и Србије.

- Ми смо из Републике Српске дали статус у погледу лијечења - да сви људи из Дрвара имају статус домаћих људи из Српске. Ми смо дигли Дрвар у неком нивоу, поново се јавила стагнација. Покушаћемо да дигнемо ниво Дома здравља, школа. Дрвар не може да то ријеши без наше помоћи и без помоћи Србије - нагласио је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана