Врховац: ИРБ један од најзначајнијих развојних фактора

Срна
Врховац: ИРБ један од најзначајнијих развојних фактора

ГРАДИШКА - Вршилац дужности директора Инвестиционо развојне банке (ИРБ) Републике Српске Дражен Врховац изјавио је данас да је ИРБ на подручју Српске пласирао двије милијарде и 600 милиона КМ, чиме се те банка поставила као један од најзначајнијих развојних фактора.

Врховац је након састанка са градоначелником Градишке Зораном Аџићем рекао да је на подручју Градишке до сада ИРБ пласирао око 148 милиона КМ за различите пројекте и кредитне линије.

“Девет милиона КМ пласирано је за стамбене кредите, 13 милиона путем обвезница и 126 милиона марака као подршку привредном развоју Градишке”, изјавио је Врховац новинарима у Градишци.

Он је навео да су у другој половини године планиране посјете готово свим градовима и општинама Српске, гдје ће бити представљени сви производи ИРБ-а, додајући да су почетком нове године уведене и нове кредитне линије.

“Једна од њих су и кредити за набавку нове опреме и технологија, гдје смо за наше привреднике предвидјели каматну стопу од три одсто, са роком отплате од 12 година и грејс периодом од двије године”, рекао је Врховац.

Он је подсјетио да је ИРБ Српске у марту за све кредине линије за привреду смањио каматну стопу на 0,5 одсто.

Врховац је најавио да ИРБ на Дан банке - 6. децембра планира да покрене Прву инвестициону конференцију посвећену правцима развоја привреде Републике Српске.

“Покушаћемо да уз еминентна имена из Републике Спске, БиХ и окружења дођемо до закључака у ком правцу привреда Српске треба да се креће, да их понудимо Влади која ће то уградити у Економску политику и да ИРБ на основу тога креира нове кредитне линије”, додао је Врховац.

Он је захвалио градоначелнику Аџићу за квалитетну сарадњу, наводећи да мало локалних заједница у каталозима са пројектима спремно чека инвеститоре и да то Градишку поставља на чело градова и општина који знају шта и како хоће да раде на развоју.

Аџић је навео да је са Врховцем разговарао и о финансијској подршци за реализацију пројекта развоја водоводне мреже “Градишка-исток”, који предвиђа изградњу 1.534 метра примарне водоводне мреже за градска насеља “Крошња” и “Јелшинград два”.

“Изградњом овог водовода биће омогућен прикључак на водоводну мрежу за око 580 домаћинстава, у којима живи више од 1.900 грађана од којих су многи у стању социјане потребе”, истакао је Аџић.

Он је навео да је за овај пројекат предвиђен грант од ИРБ-а од 100.000 КМ, те да ће град Градишка уложити 80.000 КМ.

“Кроз овај пројекат предвиђено је и да волентери врше промоцију и едукацију о заначају рационалног трошења водних ресурса”, додао је Аџић.

Он је захвалио Врховцу и ИРБ-у за досадашњу успјешну сарадњу, за коју је изразио увјерење да ће бити још успјешнија.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана