Вранчић: Лани обрађено око 3.000 приговора грађана

Агенције
Вранчић: Лани обрађено око 3.000 приговора грађана

ДОБОЈ - Министарство трговине и туризма Републике Српске прошле године обрадило је око 3.000 приговора од којих се 70 одсто односи на услуге од општег економског интереса које се пружају на локалном или републичком нивоу, рекао је руководилац Одсјека за заштиту потрошача у том министарству Брацо Вранчић.

"Знатан број приговора односи се на телекомуникационе услуге, а други, можда и већи дио, на услуге које пружају локалне заједнице, јавне услуге гријање, испоруке електричне енергије, одвоз смећа и друге", изјавио је Вранчић новинарима прије почетка четвртог Сајма потрошачких права који у Добоју траје до недјеље, 16. фебруара. 

Он је поручио да су то проблеми које треба да рјешава локална заједница због чега је ресорно министарство прошле године иницирало да се коначно формирају савјети за заштиту локалних потрошача који свака локална управа у Српској треба да има. 

"У тим савјетима, у којима своје мјесто мора да има и представник удружења за заштиту потрошача, расправља се о одлукама или условима пружања услуга које локална управа доноси или даје сагласност јавним предузећима на чињење", навео је Вранчић. 

Он је истакао да у предузећима која пружају јавне економске услуге, такође, треба да постоје комисије за заштиту потрошачких права са представником локалног удружења за заштиту потрошача. 

Вранчић је истакао да је задовољан што је у Добоју недавно формирано савјетодавно тијело за потрошаче, за које каже да је помоћно тијело које својим ставовима и савјетима помаже градоначелнику прије коначног доношења општих услова пружања услуга од економском интереса. 

"Истина, представник удружења за заштиту потрошача нема право на вето, али је важан његов глас и јавно дјеловање", навео је Вранчић. 

Омбудсман за заштиту потрошача БиХ Саша Марић рекао је да је ова институција прошле године добила више од 1.000 жалби грађана, од чега се 500 односило на услуге од општег економског интереса, те указао на значај улоге локалне заједнице без чије подршке није могуће провести квалитетну заштиту потрошача. 

Марић је похвалио пројекат формирања савјета за потрошаче који се реализује у Републици Српској. 

"У Федерацији БиХ тај пројекат још није заживио. То је хвале вриједан пројекат који се ради у Републици Српској и то је пројекат на коме се треба радити интензивно, али и кроз године га одржавати", рекао је Марић. 

Предсједник Удружења за заштиту потрошача "Реакција" из Бањалуке Душан Срдић рекао је да грађани најчешће приговарају на трговачке услуге, те услуге од општег економског интереса и навео да их доста добро рјешавају захваљујући својим представницима у комисијама за заштиту потрошачких права. 

Он је упозорио да су грађани као појединци врло неедуковани и неинформисани о својим потрошачким правима и да трговци немају много симпатија за рад комисија за заштиту потрошачких права. 

Организатор четвртог Сајма потрошачких права је добојско Удружење за заштиту потрошача, чији предсједник Снежана Шешлија је навела да број приговора у овој локалној заједници и није велики с обзиром на проблеме. 

"Према нашем истраживању, од око 1.000 грађана који дојаве проблем, свега 100 њих поднесе и приговор", рекла је Шешлија и додала да је у посљедње вријеме задовољна сарадњом градске и републичке инспекције. 

"Градска управа Добоја треба да нам буде стварни партнер не у рјешавању приговора, већ да рјешавамо узроке који су довели до приговора, као и да се прикључе у кампањама и информисању грађана и трговаца", рекла је Шешлија, коментаришући информацију да је у Добоју недавно формиран Савјет за потрошаче. 

Она је указала да је у Добоју све више присутан проблем у вези са комуналном накнадом, која се наплаћује путем Дирекције за развој и изградњу града, и да се тренутно траже правна тумачења у коју врсту услуге и наплаћивања спада комунална накнада. 

Сајам потрошачких права данас и сутра одржава се у хотелу "Интегра" и конференцијског је типа, а планирано је одржавање панел дискусија у складу са потребама грађана и трговаца, с акцентом на судске праксе код наплате комуналних услуга, односно услуга од посебног економског значаја. 

Сајам се завршава у недјељу, 16. фебруара, у Сали скупштине града Добоја гдје се организује инфо-дан за грађане од 10.00 до 14.00 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана