Враћено сјеме кукуруза из Италије због слабе клијавости

Срна
Враћено сјеме кукуруза из Италије због слабе клијавости

БАЊАЛУКА - Фитосанитарна инспекција Републике Српске забранила је увоз 3.900 килограма пошиљке сјемена кукуруза поријеклом из Италије које није испуњавало прописане норме квалитета, саопштено је из Републичке управе за инспекцијске послове.

пољопривредног биља, а инспектор је извршио узорковање за лабораторијску анализу ради испитивања квалитета.

На основу Извјештаја о испитивању Пољопривредног института Републике Српске утврђено је да је клијавост била испод минимално прописане за квалитет сјемена, због чега је рјешењем републичког фитосанитарног инспектора увознику забрањен увоз и наложен поврат пошиљаоцу.

С обзиром на почетак сјетвене сезоне, републичка фитосанитарна инспекција посебну пажњу у овом периоду посвећује контроли увоза сјемена, садног материјала и другог пољопривредног репроматеријала који ће бити прометован на тржишту Републике Српске.

"Домаћа пољопривредна производња има посебан значај за домаће тржиште и домаћу прерађивачку индустрију, те надлежне институције улажу све расположиве ресурсе и капацитете, ради што квалитетнијих приноса. Апелујемо да пољопривредни произвођачи пољопривредни репроматеријал купују искључиво у регистрованим објектима, код субјеката који прометују производе провјереног квалитета, уредно декларисане и означене", наведено је у саопштењу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана