Возачи у БиХ за казне дугују више од 75 милиона марака: Нема вајде од удара по џепу

Јана Кезић
Возачи у БиХ за казне дугују више од 75 милиона марака: Нема вајде од удара по џепу

БАЊАЛУКА - Несавјесни возачи у БиХ, који свакодневно угрожавају свој, али и животе других учесника у саобраћају, накалемили су дуг већи од 75 милиона марака по основу неплаћених казни, што је у поређењу са прошлом годином више за чак 3,2 милиона КМ.

Да се укупна дуговања по основу неплаћених саобраћајних казни повећавају из године у годину показују подаци Агенције за идентификациона документа, евиденцију и размјену података (ИДДЕЕА) БиХ, према којима су возачи у БиХ у децембру прошле године били дужни 72.250.933 КМ, док је укупни дуг сада достигао 75.486.747 марке. 

Статистика свједочи и да возачи у ФБиХ за саобраћајне казне дугују три пута више од оних из Српске. Тако су од укупног дуга на основну неплаћених казни за саобраћајне прекршаје, према подацима ИДДЕЕА, возачи из ФБиХ дужни 49.349.984 марке, а они из Српске 14.523.166 КМ.

Неславни рекордер у БиХ је Сарајлија, који дугује чак 267.123 КМ, а у топ пет највећих дужника за неплаћене казне, према подацима ИДДЕЕА налазе се чак два возача из Брчко дистрикта. Један је дужан 87.240 марака, док је други дужан 75.248 КМ. У стопу их прати становник из Хаџића, који је дужан 74.461 марку.

- Слиједи Модричанин, који је и апсолутни рекордер у Српској, а који дугује 73.499 марака - показују подаци ИДДЕЕА.

Вршилац дужности замјеника директора Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске Милија Радовић казао је за “Глас Српске” да је јасно да удар по џепу више није довољан да би се у крај стало бахатим возачима.

- Проблем је у законским актима, јер ако казну не можете наплатити, онда видите да она није рјешење. Министарство правде Српске кроз Закон о прекршајима РС треба прописати неке ефикасније механизме за наплату казни - казао је Радовић.

Како додаје, очигледно је да постојећи механизам није довољно добар, јер многи дугују драстичне износе на основу неплаћених казни.

- Позитивно је оно што полиција ради кроз одузимање возила за неплаћене казне. МУП РС је у овој години одузео више од 200 возила због чињења најтежих видова прекршаја и дуга по основу неплаћених казни - казао је Радовић. Како је додао, да није те активности МУП-а ситуација би сигурно била још и гора.

Наплата

Проблем код наплате дуга је, како објашњава Милија Радовић, то што када возач казну не плати годину дана МУП је шаље Пореској управи РС на принудну наплату.

- Пореска управа РС покуша са принудном наплатом, али обично ти велики дужници нису запослени и немају имовину на себи, а и ауто који возе води се на неком другом. Пореска управа није у могућности да изврши наплату и онда по Закону по прекршајима, уколико наредне двије године дужник не измири дуг, на приједлог надлежне полицијске станице суд одређује претварање новчане казне у затвор - казао Радовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана